Соціальні мережі негативно впливають на молодь

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.08.2011 05:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14918

Дослідники з Каліфорнійського університету повідомили, що соціальна мережа Facebook та ій подібні мережеві проекти можуть чинити негативний вплив на психологічне здоров’я користувачів, що знаходяться в юному віці.

Як повідомляє infox.ru, результати проведеного дослідження свідчать, що використання сайтів, подібних до Facebook (“ВКонтакте”, “Однокласники”), загрожує серйозними психологічними розладами. Наприклад, це може бути нарцисизм, асоціальна поведінка, різні манії і агресивний тип поведінки.

Один з учених, що беруть участь в проведенні дослідження, доктор Ларрі Розен (Larry Rosen), підтвердив реальність результатів, отриманих ним і його колегами. Містер Розен виступив на конференції американської психологічної асоціації, що пройшла у Вашингтоні, США.

У своєму виступі Ларрі Розен зазначив, що підлітки і молоді люди надто прив'язані до своїх цифрових пристроїв і витрачають дуже багато часу в соціальних мережах, спілкуючись з друзями та родичами саме текстом, а не голосом по телефону або безпосередньо.

Доктор Розен додав, що 42% опитаних ним підлітків можуть набрати текст з зав'язаними очима у вікні обміну повідомленнями в соціальних мережах. Це свідчить про надто велику кількість часу, проведеного там. Цікаво, що з даними доктора Розена погоджуються і багато інших фахівців.

Влітку минулого року проводилося дослідження, в якому 59% опитаних жінок заявили, що більше спілкуються в режимі онлайн, ніж тет-а-тет. 39% респонденток назвали себе наркоманками, а своїм наркотиком - соціальну мережу Facebook.

Результати цього дослідження повторили інші результати, опубліковані в березні 2010 року. Вони показали, що люди часто в буквальному сенсі одержимі соціальними мережами. 48% опитаних повідомили, що вони відвідують свій аккаунт в Facebook або Twitter відразу ж після того, як прокинулися або навіть прямо серед ночі. Було встановлено, що 19% людей у ​​віці 26 років можуть прокинутися в будь-який час ночі лише для того, щоб відправити повідомлення або перевірити поновлення у вищевказаних проектах, повідомляє сайт Computerworld.

Аналітики не були здивовані, дізнавшись про результати всіх цих досліджень. Ден Олдс (Dan Olds), фахівець компанії Gabriel Consulting Group, сказав: «Нові технології, як і все в цьому світі, мають свої негативні і позитивні сторони. Мобільні телефони дозволили нам миттєво додзвонитися до когось і поговорити з ним, але вони ж дали нам можливість зателефонувати кому-небудь і набриднути цій людині. Соціальні мережі нічим не відрізняються в цьому плані».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.