США випробують найшвидший літак у світі

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 11.08.2011 15:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14924

США випробує літак, який літає зі швидкістю, що в 20 разів перевищує швидкість звуку.

США 11 серпня випробують в реальному польоті найшвидший у світі літак. Шлях із Нью-Йорка в Лос-Анджелес, що займає зазвичай більше п'яти годин, на такому апараті займе всього 12 хвилин, а з Лондона до Сіднея - не більше години.

У разі успіху випробування можна буде говорити про наближення ери пасажирських суборбітальних космічних перельотів між різними точками планети - як у фантастичних книгах і фільмах. Але головна мета підготовлюваного тесту - не громадянська, а військова.

Гіперзвуковий Falcon HTV-2 є розробкою американського Управління перспективних дослідницьких програм у царині оборони (DARPA) і є суперзброєю нового покоління. За задумом Пентагону, на такому апараті менш ніж за годину можна доставити і скинути, наприклад, ядерну бомбу в будь-яку точку планети.

За формою літак нагадує наконечник списа (ФОТО) Весь його корпус злитий - крил у звичному розумінні немає. Довжина його невелика - всього 3,7 метра, швидкість польоту - 13 тисяч миль на годину (майже 21 тисяча кілометрів на годину). Для порівняння: надзвукові літаки типу радянського МіГ-25, на яких було встановлено 29 світових рекордів, за годину долають 2,4 тисячі кілометрів.

Корпус складається з експериментального композиційного матеріалу, що витримує дуже високі температури. Наприклад, при зворотному входження в атмосферу вона складе близько 800 градусів Цельсія. У принципі ж матеріал витримує і більший жар - майже 2 тисячі градусів, що вище температури плавлення сталі.

Якщо дозволить погода, Falcon HTV-2 (HTV - скорочення від Hypersonic Technology Vehicle, означає гіперзвуковий апарат) буде запущений з бази американських ВПС Вандерберг в Каліфорнії. Списана балістична ракета Minotaur IV гратиме роль ракети-носія, яка виведе безпілотний літак на кордон між атмосферою Землі та космосом.

Там відбудеться відділення апарату від носія та власне політ на колосальній швидкості. Falcon повинен буде подолати 7,6 тисячі кілометрів за півгодини і впасти в районі атола Кваджалейн в Тихому океані (Маршаллові острова).

Апарат, який за запитом Пентагона почали розробляти в 2003 році, до цього тестувався у віртуальному просторі і в аеродинамічній трубі. Перший його тестовий запуск в реальних умовах відбувся в квітні минулого року, але виявився невдалим.

Протривав він по суті всього 9 хвилин: літак протягом 139 секунд летів на швидкості 16,7 тисячі миль в годину, після чого бортовий комп'ютер діагностував аномалію і, відповідно програмі безпеки, спрямував його в океан.

Втім, за словами розробників, ця невдача дала їм можливість виправити деякі неточності і помилки в конструкції і все те, що впливає на характеристики апарату. Однак що конкретно було не так під час квітневого тесту, так досі й невідомо. Деякі інженери вважають, що апарат "перегрівся".

За даними ЗМІ, на розробку, модифікацію і випробування Falcon HTV-2 до сьогоднішнього дня було витрачено 308 мільйонів доларів. Планується, що він буде повністю готовий до 2025 року.

Нагадаємо, у грудні 2010 року перший рейс найшвидшого у світі потяга серії Хесе, яким тепер володіє Китай, здійснив маршрут із Ухані в Гуанчжоу менш ніж за три години на середній швидкості 341 кілометр на годину, раніше цей шлях займав близько десяти годин.

Як відомо, німецька тюнінгова компанія 9ff анонсувала довгоочікуваний проект Porsche GT9-R, який претендує на звання найшвидшого серійного автомобіля у світі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.