У Казахстані знайшли останки доісторичного птаха

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 11.08.2011 18:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14928

Археологи виявили на території Казахстану гігантську щелепну кістку, яка стала ще одним підтвердженням того, що стародавні величезні птахи літали над землею або ходили по ній водночас із динозаврами.

Ця перша подібна знахідка, виявлена ​​вченими в Азії.

Вчені, що опублікували дані про неї у в журналі Biology Letters, пишуть, що Samrukia nessovi мала череп довжиною 30 сантиметрів. Якщо цей птах не вмів літати, то він сягав 2-3 метрів у довжину, припускають дослідники. Якщо ж він умів літати, то розмах його крил дорівнював 4 метрам.

Знайдена вченими щелепна кістка птаха відноситься до крейдяного геологічного періоду. Єдине інше підтвердження існування в крейдяному періоді птаха подібного розміру було знайдене у Франції.

Велика частина птахів того періоду за розмірами мало чим відрізнялася від сучасної ворони. Однак, як каже професор Дарен Наїш із Портсмутського університету, знайдені в Казахстані скам'янілості підтверджують, що птахи гігантських розмірів були нормою для крейдяного періоду.

"На жаль, ми не можемо з точністю визначити форму тіла цього птаха, бо знайдена лише його щелепна кістка", - пояснює Наїш.

"Якщо цей птах не вмів літати і чимось за формою нагадував страуса, то він міг досягати 2-3 метрів у довжину, а його вага досягала 50 кг, - розповів Дарен Наїш. - Якщо ж це був літаючий птах, то, можливо, за формою він нагадував альбатроса або кондора".

Але найцікавіше, що завдяки цій знахідці, вчені зрозуміли, що за часів динозаврів пліч-о-пліч з ними жили і подібні птахи.

"Усе це викликає ще більше запитань про різні аспекти співіснування подібних істот, на які ми поки що не можемо відповісти", - сказав Наїш.

"Люди думали, що за часів птерозаврів не було великих птахів, але тепер ми знаємо, що вони були".

Нагадаємо, що на початку січня вчені дійшли висновку, що нелітаючий птах, який мешкала на Ямайці, Xenicibis боровся зі своїми суперниками і хижаками за допомогою крил, перетворених у процесі еволюції на кийки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.