Суддя Кіреєв вже “насудив” на кримінальну справу?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 11.08.2011 19:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14929

Перед Генеральною прокуратурою треба ставити питання про порушення кримальної справи по судді у «газовій» справі екс-прем’єра Юлії Тимошенко Родіону Кіреєву.

Таку думку у коментарі висловив голова Українськог юридичного товариства Олег Березюк.

«У даному випадку суддя Кіреєв не є суддею. Це я заявляю з усією відповідальністю», - заявив експерт.

За словами Березюка, Кіреєв порушив право Тимошенко на захист (стаття 374 стаття Кримінального кодексу).

«Суддя Кірєєв вчинив кримінально карні дії. Він хоч іноді заглядає в КПК, Кримінальний кодекс? Він постійно порушує закон», - обурився Березюк.

Йдеться, зокрема, про недопуск до захисту Тимошенко адвоката Плахотнюка, а також зачитування обвинувального висновку за її відсутності та відсутності її адвокатів.

«Всі ми були свідками під час прямої трасляції із зали суду, як суддя не допустив до захисту Тимошенко адвоката Плахотнюка. У результаті склад злочину закінчений. Якраз у момент недопуску - склад злочину закінчений», - зазначив він.

Крім того, за словами Березюка, підстав для арешту Тимошенко не було.

«Вона не ухилялася від суду, вона не може здійснювати злочини в даний момент, вона не впливає на свідків у позасудовому процесі. Ставити питання - її процесуальне право. Вона має право будь-які питання ставити, які вважає за потрібне», - пояснив він.

Також юрист наголосив на величезній кількості сторінок справи (5 тисяч), які повинні були прочитати захисники Тимошенко за кілька днів. За його словами, на такий обсяг потрібно мінімум місяць. Захист просив 25 днів, однак суддя дав їм лише пару днів, а це є пряме порушення права на захист.

Крім того, Березюк відзначив, що у Тимошенко фактично немає можливості змінити суддю, адже вже не один раз судді заявляли відвід, не раз наголошуваючи на тому, що головуючий у справі є упередженим.

Змінити суддю, за його словами, можна двома шляхами: Генпрокуратура порушує проти нього кримінальну справу і виводить його із справи – раз; і друге – через скаргу до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії.

«Якби вона (кваліфікаційно-дисциплінарна комісія – Ред.) була об’єктивна, то вони звичайно мали б усунути суддю Кірєєва від цього процесу за порушення присяги. Скаргу має подавати підсудна або її захист», - зазначив Березюк.

Він зізніався, що сам думав про те, щоб подати заяву про злочин Кіреєва, адже на це має право будь-який громадянин України.

«І хай би прокурор прийняв рішення. У даному випадку ми знаємо, яке рішення буде. Але я думаю, що було б корисно показати всьому суспільству, яке у нас правосуддя, точніше його відсутність», - додав він.

«Тут проблема не в судді Кіреєві. Суддя Кіреєв – це породження системи», - вважає Березюк.

За його словами, в Україні нічого не зміниться без системної зміни органів державної влади. «Проблема основна в чому: повернулися до Конституції 1996 року, зосередили всі владні повноваження в одних руках (президента), узурпували владу і тепер творять, що хочуть. Нема незалежного суду», - зазначив експерт.

Він розповів, що «іде команда зверху і суддя, якщо хоче бути на посаді, то він змушений виконувати ту команду». «Якщо він її не виконує, знаходять тисячу причин для того, щоб звільнити. У крайньому випадку, йому на розгляд дають справи, які взагалі нічого не варті», - відзначив Березюк.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.