У понеділок коло Землі пролетить карликова комета

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 12.08.2011 21:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14943

Карликова комета Хонди-Мркоса-Пайдушаковой (45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova) у понеділок, 15 серпня, пролетить на мінімальній відстані від нашої планети - в 8,9 мільйона кілометрів, що стане її найтіснішим зближенням із Землею за період з початку 20 століття до 2148.

Дані про орбіту комети опубліковані на сайті НАСА.

Комета 45P була відкрита 3 грудня 1948 японським астрономом Мінору Хондою і, незалежно від нього, була виявлена словацьким астрономом Людмилою Пайдушаковою і чехом Антоніном Мркосом. У той момент комета проходила на відстані 0,43 астрономічних одиниці від Землі (64 мільйона кілометрів).

Комета відноситься до так званого "сімейства Юпітера" - групі короткоперіодичних комет, які віддаляються від Сонця приблизно на відстань великою піввісі орбіти цієї планети. Її період обігу, як свідчать розрахунки астрономів, становив 5,5 року, проте після зближення з Юпітером в 1935 році зменшився до 5,3 року.

Згідно з розрахунками вчених, розмір ядра комети 45P становить лише 0,9 кілометра - це карликова комета. Розміри ядер комет можуть досягати декількох десятків кілометрів. Наприклад, розмір ядра "великої комети 1997 року", комети Хейла-Боппа, становить від 40 до 60 кілометрів, а комети Галлея - близько 15-11 кілометрів.

У понеділок, 15 серпня, в 08.16 за Гринвічем комета зблизиться 45P із Землею на відстань 0,06 астрономічних одиниць (8,9 мільйона кілометрів). У цей момент вона перебуватиме в приполярному південному сузір'ї Столовой гори, і її не можна буде спостерігати в північній півкулі.

Однак і жителі південної половини земної кулі не зможуть побачити комету без допомоги бінокля - її яскравість досягне 7-8 зоряної величини, але неозброєним оком можна бачити тільки об'єкти не слабкіше 6-ї зоряної величини.

У середині вересня комета повернеться на північне небо, і її можна буде спостерігати в районі сузір'я Лева і сузір'я Діви.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося про комету, яка прямує до Землі і викидає небезпечну для життя кислоту.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.