Астрономи знайшли найтемнішу екзопланету

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 15.08.2011 09:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14945

Астрономи встановили, що відкрита в 2006 році екзопланета TrES-2b є найтемнішою серед об’єктів такого роду.

Як повідомляється, планета обертається навколо зірки GSC 03549-02811, розташованої на відстані 750 світлових років від Землі. Планета відноситься до класу гарячих Юпітерів - її маса становить приблизно 1,1 юпітеріанської, а середній радіус орбіти - близько 0,03 астрономічної одиниці (1 астрономічна одиниця дорівнює середній відстані від Землі до Сонця).

За словами вчених, спостерігачеві, який би опинився поруч з планетою, вона здалася б "чорніше чорної акрилової фарби".

Справа в тому, що це небесне тіло відбиває близько одного відсотка падаючого на нього сонячного світла. При цьому, через високу температуру верхніх шарів атмосфери - близько 1000 градусів за Цельсієм - навколо планети було б видно червонувате світіння.

Що робить планету настільки темною, вчені не знають. Вони припускають, що причина в наявності великої кількості светопоглощаючих речовин в атмосфері - газоподібного натрію і калію, або газоподібного оксиду титану.

Дані про екзопланету були отримані за допомогою телескопа "Кеплер", який безперервно спостерігає регіон неба між сузір'ями Лебедя і Ліри. Запущений у березні 2009 року апарат здатний реєструвати не тільки газові гіганти, але і планети, розмір яких можна порівняти з розміром Землі.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося, що науковці знайшли найщільнішу позасонячну екзопланету.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.