У Франції знайшли стародавнє креслення Стоунхенджа

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 28.11.2006 15:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1495

У французькому місті Дуе (Douai) знайдене одне з найдавніших креслень Стоунхенджа, мегалітичної споруди у Великобританії, що датується III тисячоліттям до нашої ери.

Зображення на малюнку ХV століття свідчить, що його автор добре уявляв собі, як були укріплені камені Стоунхенджа, повідомляє The Gardian.

Середньовічний автор креслення вірно зобразив розташування п'яти центральних трілітів (великих, вертикально встановлених каменів, сполучених зверху перемичкою). Слід відзначити, що до XIX століття два з п'яти трілітів вже впали. Крім того, художник позначив на малюнку, що перемички були закріплені шпильками - прийомом, відомим стародавнім теслярам.

Ученим до цих пір було відомо тільки два малюнки Стоунхенджа, що датуються ранішим періодом, ніж креслення з Дуе. Один зберігається в Британській бібліотеці, другій, - в Паркерівській бібліотеці Кембріджського університету.

Французька знахідка буде представлена публіці у 2007 році на виставці в Королівській академії, приуроченій до трьохсотріччя Товариства лондонських антикварів.

Сучасні археологи датують побудову Стоунхенджа серединою III тисячоліття до нашої ери (за іншими даними - подубова мегаліту датується серединою V тисячоліття до нашої ери - "Аратта"). В середні віки люди вважали, що комплекс був зведений чарівником Мерліном за часів легендарного короля Артура.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.