У Криму заборонили антиурядовий флеш-моб із квасом

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.08.2011 19:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14960

Сімферопольський місцевий суд заборонив проведення у понеділок біля будинку Ради міністрів АРК флеш-мобу, організованого кримськими громадськими активістами через одну із соціальних мереж.

Учасники акції, більшість з яких один одного не знає, збиралися посидіти на сходах перед центральним входом до кримського уряду і попити там квасу. Флеш-мобери виконали судове рішення, однак пообіцяли його оскаржити у суді вищої інстанції.

Кримські громадські активісти, які організувалися через соціальну мережу «Фейсбук», збиралися висловити свій протест проти кадрової політики в Криму, коли на ключові і не тільки посади в органах центральної, республіканської і навіть місцевої влади в автономії призначаються переважно вихідці з Донецької області.

Як розповів один з ініціаторів цієї акції Сергій Веселовський, спершу її назвали «Здрастуйте, Василю Георгійовичу!» і планувалося, що флеш-мобери прийдуть з порожніми пляшками від пива, які б імітували «коктейлі Молотова». Це мало б виглядати як натяк на нещодавній інцидент, коли один із жителів Сімферопольського району намагався підпалити будинок кримського уряду, кинувши у двері пляшку з запальною сумішшю. Сергій Веселовський каже, що учасники флеш-мобу хотіли показати владі, як значна частина кримчан до неї ставиться, а після акції збиралися прибрати усі пляшки.

Втім, багато інтернет-активістів розцінили назву заходу образливою для кримського прем’єра Василя Джарти, який продовжує боротися з важкою хворобою, а міліція ще за тиждень до його проведення попередила учасників флеш-мобу про адміністративну відповідальність. Акцію перейменували: «Не доводьте до гріха!» і замість порожніх пивних пляшок її учасники вирішили принести пластикові склянки з бочковим квасом, а також офіційно сповістити про свої плани місцеву владу. Тим не менш, суд у неділю заборонив і таку акцію, хоч у ній спершу зголосилися взяти участь лише кілька десятків учасників.

Влада боїться флеш-моберів?

До суду звернулися представники Сімферопольського міськвиконкому. Його чиновники повідомили, що цього дня на центральному майдані міста перед будівлею уряду вже проходитиме публічна акція на честь «Всесвітнього дня кохання».

Крім того, ініціатори флеш-мобу повідомили владу про свій захід лише в суботу, а якесь рішення міськвиконкому вимагає, щоб про публічні акції сповіщали аж за 15 днів, тож чиновники, мовляв, цього разу не встигають підготуватися. Суд погодився з такими аргументами, і, пославшись на постанову Президії Верховної Ради СРСР ще від 1988 року, заборонив проведення мирних зборів громадян перед Радою міністрів АРК.

Коли Олександра Дворецька, яка офіційно повідомляла міськраду про флеш-моб, прийшла на центральний майдан Сімферополя, там уже її чекали правоохоронці і судовий виконавець. Останній попередив Олександру та її подругу, яка прийшла зі склянкою квасу, про заборону акції. У цей час на майдані з квасом у пластиковому посуді перебували ще кілька осіб і півтора десятка журналістів, а також група неповнолітніх підлітків із плакатами про кохання і безкоштовні обійми.

Олександра Дворецька оголосила, що акції не буде і заявила, що насправді злякалася влада, яка боїться, коли громадяни, навіть так, без політичних вимог і критики уряду, виходять показати свою позицію.

Олександра Дворецька збирається оскаржити рішення суду і, за її словами, у цьому їй допоможуть фахівці з Української Гельсінської спілки з прав людини. Вона сподівається, що Україна не піде шляхом Білорусі, а флеш-моби залишатимуться частиною громадського життя автономії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.