Кремлівські наперстки. “Інтеграційний коефіцієнт” в обмін на ГТС

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 15.08.2011 23:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14961

З 2012 року Росія введе для Білорусі “понижуючий коефіцієнт” при визначенні ціни на газ, повідомив російський прем’єр Володимир Путін.

"У Росії ухвалено рішення з наступного року, з 2012-го, ввести в газову формулу для Білорусі інтеграційний понижуючий коефіцієнт", - сказав він.

Рівень цього коефіцієнта, за словами Путіна, ще належить визначити під час переговорів на рівні господарюючих суб'єктів.

"Виходимо з того, що в рамках інтеграційних об'єднань ми повинні вийти на умови рівної конкуренції", - зазначив він, додавши, що енергетика тут відіграє не останню роль.

Прем'єр-міністр Білорусі Михайло М'ясникович подякував Володимиру Путіну.

"Спасибі велике, Володимир Володимирович, за цей, так будемо говорити, подарунок... Головне, яку назву - інтеграційний коефіцієнт. Для нас головне, що він буде нижче одиниці, я так розумію", - сказав М'ясникович.

Путін відповів, що зниження ціни на газ для Мінська з 2012 року не є подарунком з боку Росії.

"Це пряма допомога, підтримка, але це не зовсім подарунок. Це все-таки свідчить про те, що для російських компаній розширюються можливості на білоруському ринку, і вони готові піти назустріч своїм білоруським партнерам", - підкреслив він.

Путін також повідомив, що остаточні домовленості будуть прив'язані до придбання "Газпромом" решти 50% в "Белтрансгазі".

Зазначимо, що наразі "Газпрому" належить 50% акцій білоруського газотранспортного підприємства "Белтрансгаз", ведуться переговори про купівлю ще 50%. Глава Держкоммайна Білорусі Георгій Кузнєцов раніше повідомляв, що угода може бути укладена восени.

Тим часом глава "Газпрому" Олексій Міллер вважає за можливе співпрацю між Україною і Росією в газовій сфері за схемою, яку вже застосовують у роботі з Мінськом. Раніше Москва неодноразово заявляла, що може піти на зниження ціни газу для України у разі прийняття рішення про злиття "Газпрому" з НАК "Нафтогаз Україна".

Київ же вивчає питання про розірвання в судовому порядку газового контракту з Росією, укладеного в 2009 році. Хоча нещодавно президент України Віктор Янукович заявив, що Україна і Росія повинні знайти компромісне рішення і переглянути ціни на газ, не вдаючись до судової процедури.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.