Уряд виключає білоруську модель співпраці з Росією

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 16.08.2011 16:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14970

Прем’єр-міністр Микола Азаров виключає розвиток енергетичної галузі України за білоруською моделлю.

"Україна йде своїм шляхом, Білорусь - своїм", - сказав Азаров, не повідомивши жодних подробиць.

При цьому лідер партії "Сильна Україна", віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко зазначив, що, на його думку, найбільш оптимальним варіантом розвитку газотранспортної системи є той, за якого в України залишиться контроль над ГТС, але в управління увійдуть як найбільший постачальник ("Газпром"), так і європейські компанії-споживачі російського газу.

Як повідомлялося раніше, в понеділок, 15 серпня, російський газовий монополіст "Газпром" запропонував Україні співпрацювати за такою ж моделлю, за якою він працює з Білоруссю.

Як відомо, на сьогоднішній день "Газпром" володіє 50% "Білтрансгазу". У свою чергу, поточна фінансово-економічна ситуація в країні змусила владу Білорусі погодитися на продаж другої 50%-вої частки своєї газотранспортної системи. Передбачається, що повний контроль над "Білтрансгазом" російська монополія отримає вже найближчої осені.

Як відомо, Україна вже протягом півроку намагається домовитися з "Газпромом" про перегляд формули ціноутворення на газ. На сьогоднішній день вже було проведено декілька раундів безрезультатних переговорів.

"Нафтогаз" намагався "надавити" на російського експортера погрозами підвищення вартості транзиту блакитного палива через свою територію, проте такі заяви очікуваного ефекту не мали. У відповідь російська сторона заявила, що буде всіляко намагатися скоротити обсяги транзиту газу через Україну.

Як варіант виходу з ситуації "Газпром" пропонував продавати Україні паливо за європейською ціною, але зі знижкою у 40% в обмін на створення СП з "Нафтогазом". Україна від такої пропозиції відмовилась.

Як повідомлялося, ціна імпортного природного газу, що постачається російським "Газпромом" "Нафтогазу України" у другому кварталі збільшилася до 295,6 доларів за тисячу кубометрів. У третьому кварталі вона виросте до 350 дол. і в четвертому - 400 дол. за тисячу "кубів".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.