Астрономи визначили точний вік Місяця

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 18.08.2011 15:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14999

Астрономи встановили точний вік Місяця - земному супутнику 4,36 мільярда (плюс-мінус три мільйони) років.

Як пояснюють вчені, згідно сучасним уявленням, Місяць утворився в результаті зіткнення Землі з планетою Тейя розміром з Марс.

В результаті цього зіткнення, в космос була викинута значна маса розжареного матеріалу, яка пізніше застигла і утворила супутник. До останнього часу точних даних за часом цієї події не було.

Головним об'єктом дослідження вчених виступав зразок місячної породи масою 1,88 грама, доставлений на Землю в рамках місії "Аполлон 16".

Попередній аналіз (зокрема, розміри мінеральних кристалів) дозволив встановити, що порода є для Місяця "рідною" і утворилася в товщі земного супутника під час тривалого процесу застигання.

Щоб визначити вік каменю, вчені використовували техніку датування на підставі співвідношень різних ізотопів трьох металів - свинцю, неодиму та самарію (207Pb-206Pb, 147Sm-143Nd і 146Sm-142Nd).

У результаті всі три виміри дозволили отримати схожі результати і вкрай точно визначити вік Місяця.

За словами вчених, їх вік як мінімум на 100 мільйонів років менший колишніх наймінімальніших оцінок.

Це, зокрема, означає, що Місяць охолонув значно швидше, ніж вважалося досі, що суперечить багатьом сучасним теоріям формування кори земного супутника.

На початку серпня 2011 року в журналі Nature з'явилася стаття, автори якої пропонували нове пояснення відмінностей в будові двох місячних півкуль.

Їм вдалося показати, що відмінність в рельєфах можна легко пояснити, якщо припустити, що під час зіткнення з Тейєю утворився не один Місяць, а два, які потім "злиплися".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.