Російський транспортний космічний корабель впав на Алтаї

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 25.08.2011 10:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15029

24 серпня російский космічний корабель “Прогрес”, що стартував з вантажем з космодрому Байконур на Міжнародну космічну станцію (МКС), зазнав аварії над Алтаєм. Місце події оточено, ведуться пошуки уламків.

За попередніми даними сходження космічного корабля з орбіти сталося через те, що він не встиг набрати необхідну орбітальну швидкість. На 325-й секунді польоту ракети-носія, за попередніми даними, сталося порушення роботи рухової установки, що призвело до її аварійного відключення.

Після цього вантажний корабель, частково згорівши в щільних шарах атмосфери, разом з третім ступенем ракети-носія впав на землю. Таким чином, запуск російської ракети-носія "Союз-У" з кораблем "Прогрес" закінчився невдачею вперше за більш ніж тридцятирічну історію цих вантажівок.

Зі світанком 25 серпня розпочались пошуки уламків корабля. Постраждалих немає, але МНС Росії побоюється, що токсичні компоненти палива могли попасти до Алтайських річок Катунь і Бію.

Безпілотний Прогрес віз на Міжнародну космічну станцію (МКС), зокрема, зелені яблука, лимони, апельсини, цибулю і часник. Крім того, на борту вантажівки знаходилися книги, подарунки, паливо в баках системи дозаправки, медичне обладнання, білизна, засоби особистої гігієни, а також устаткування для наукових експериментів, що проводяться на МКС.

Сумарна маса вантажу становила 2,67 тонни. Відповідальність при запуску була застрахована на 3 мільярди рублів.

Експерти називають низку наслідків, до яких призведе аварія: можливе загальне скорочення екіпажу МКС та повний перегляд термінів перебування на ній екіпажу. Також, швидше за все, через те, що "Прогрес" виводився на орбіту ракетою-носієм "Союз", наступні запуски ракет цього типу будуть припинені до з'ясування причин аварії.

Представники комісії з надзвичайних ситуацій в Республіці Алтай висловили побоювання, що токсичні компоненти палива могли потрапити до річок Алтаю - Катунь і Бію.

На самій МКС, де зараз знаходиться 7 космонавтів доводиться економити продукти.

25 серпня У республіці Алтай зі світанком почалися пошуки уламків "Прогресу". Місце можливого знаходження уламків оточено, щоб не допустити місцеве населення в район падіння. На даний час деякі уламки знайдені в районі Телецького озера, населеного пункту Каракокс, а також на одній з гірських вершин.

Нагадаємо, що інший космічний корабель "Прогрес", було затоплено у Тихому океані півроку назад. Саму МКС планується затопити в 2020 році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.