Протест по-українськи: радикалізація без політизації

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.08.2011 11:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15033

Протестні настрої в Україні можуть радикалізуватися. Таке припущення політологи та політики зробили, коментуючи ситчику між учасниками акції опозиції з відзначення Дня Незалежності та міліцією.

Щоправда, політологи наголошують, що стрімкому зростанню та радикалізації протестних настроїв може сприяти не політична, а насамперед, соціально-економічна ситуація в країні, що погіршується.
Спроба учасників опозиційної акції з відзначення Дня Незалежності прорвати міліцейські кордони, аби пройти пішою ходою до президентської Адміністрації свідчить про те, що серед прихильників опозиції достатньо тих, хто готовий виборювати свої права.

«Штучно, коли в повітрі не витає бажання людей змести владу, бажання йти на рішучі дії, – повірте, нічого не зробиш, – каже учасник цих подій, лідер націоналістичної партії «Свобода» Олег Тягнибок. – Ніхто проривати міліцейські кордони не стане».

Точкові репресії проти точкових радикалів

Олег Тягнибок припускає, що восени протестні настрої в країні лише зростатимуть і цьому сприятиме політичне, так і соціальне невдоволення.

«Влада якраз і розраховує політичними репресіями посіяти страх не тільки серед політиків-опозиціонерів, а й серед усіх активних громадян. Але мене це особливо не хвилює, бо в українській історії так було завжди», – зазначає Олег Тягнибок.

Політолог Володимир Фесенко натомість зазначає, що зараз радикалізація протестів має лише точковий характер. Тому, за його словами, «влада не застосовує надмірно репресивних заходів, а точково блокує отакі протестні акції і, таким чином, блокує їх поширення».

На думку політолога, суспільство готове протестувати насамперед через соціально-економічні причини, оскільки недовіра до опозиції зараз є так само високою, як і недовіра до влади.

«Розширення опозиційних настроїв не пов’язане з політикою. Це, можливо, і штовхає опозицію на спробу штучно посилити емоційний хвилю протистояння, емоційний градус через якісь там сутички і тому подібне», – зазначає Володимир Фесенко.

Влада не надихає вийти на вулицю

Між тим, за даними Центру Разумкова, у серпні порівняно з квітнем цього року, дещо зросла частка громадян, які висловили готовність узяти участь у протестних акціях. Згідно з даними дослідження, 55% українців готові вийти на вулицю з протестом «у разі значного погіршення умов життя» (у квітні було 42,5%).

Матеріальні статки – це головний мотив, який може спонукати людей вийти на вулиці. Найменше українців готові вийти на вулиці на підтримку дій чинної влади – 1,5%. Водночас готових підтримати імпічмент президента – 8,3%.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова 10-17 серпня 2011 року. Було опитано 2007 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Статистична похибка не перевищує 2,3%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.