Толерантності у суспільстві не буде, якщо влада не змінить ставлення до громадян

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 25.08.2011 12:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15034

Міністерство юстиції подало на громадське обговорення проект стратегії боротьби з проявами дискримінації. Критики заявляють, що протидія дискримінації залишиться на папері, якщо влада не змінить ставлення до громадян.

Стратегію розроблено на виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму між Україною та Європейським союзом. Запропонований документ фактично визначатиме сутність державної політики у сфері протидії проявам расизму, розпалювання релігійної та етнічної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, йдеться у міністерських поясненнях.

Дати визначення

Проектом стратегії передбачено, що на законодавчому рівні держава має дати чітке визначення, а що таке «дискримінація», прописати її форми –«пряма дискримінація», «непряма», «дискримінаційне ставлення»; визначити повноваження державних органів, які боротимуться з цим явищем, запровадити постійний моніторинг ситуації, посилити відповідальність за такого виду порушення.

У міністерстві переконані, що стратегія дозволить зменшити кількість правопорушень, вчинених на грунті нетерпимості до особи. Норми стратегії не матимуть прямої дії, зазначають розробники, а відтак і не вимагатимуть конкретного фінансування.

Декларативний документ?

«Про жодну державну стратегію щодо боротьби з проявами дискримінації сьогодні говорити немає змісту, допоки не буде змінено державну філософію. Нині вона спрямована на політичні переслідування, зловживання правом на арешт, побиття міліцією, обмеження доступу до пенітенціарних установ і інше», - зауважив в інтерв’ю Deutsche Welle координатор програм Харківської правозахисної групи Андрій Діденко.

Звичайно, стратегія – це добрий намір, каже правозахисник, але за даних умов, вона схожа швидше на декларацію, як і багато інших документів, такий собі звіт перед міжнародними інституціями. «Бо як можна сподіватися на формування терпимості у суспільстві однієї особи до іншої, якщо сама державна машина нетерпима до своїх громадян», - каже Діденко. І додає: громадські організації не бачать нині реальних кроків держави до співпраці.

Проект обговорюватимуть впродовж місяця,


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.