Януковича і Табачника “проганьбили” у Пересопниці

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 29.08.2011 14:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15051

У селі Пересопниця Рівненської області відбуваються урочистості з нагоди 450-річчя рукописного Пересопницького Євангелія, одного з перших українських текстів.

У рамках урочистостей у понеділок відкрито археологічний комплекс Пересопниця, будівництво якого здійснювалося під патронатом Президента України Віктора Януковича.

Глава держави бере участь в урочистостях.

Раніше на шляху проходження президентського кортежу з Рівного в село Пересопниця, трасу пікетували близько 20 представників ВО Свобода. У самому селі Пересопниця перед входом в археологічний комплекс свободівці скандували "Ганьба!" і "Геть Табачника!". Міністр освіти, науки, молоді та спорту Дмитро Табачник також бере участь в урочистостях.

Пересопниця - колишній центр удільного князівства в XII-XIII століттях, перша літописна згадка про місто датується 1149 роком.

Пересопницьке Євангеліє стало першим перекладом Святого Письма мовою, близьку до народної. Над книгою працювали настоятель Пречистинського монастиря Григорій і чернець цієї обителі Михайло Василевич. Книгу замовила і дала гроші на її перепис княгиня Анастасія Заславська (Гольшанських).

Робота над Євангелієм тривала з 1556 по 1561. Книга являє собою манускрипт, вагою 9,3 кг, складається з 482 пергаментних сторінок. Текст виконаний темно-коричневим чорнилом із застосуванням червоної фарби для нумерації розділів, виділення заголовних букв, а також різних заміток. Книга оправлена в дубові дошки, обтягнуті зеленим оксамитом, текст багато ілюстрований.

У даний час Євангеліє зберігається в Національній бібліотеці ім. Вернадського НАНУ. З 1991 року на Пересопницькому Євангелії президенти України присягають на вірність народові України.

У 2008 році Видавничий дім АДЕФ-Україна надрукував факсимільне видання Пересопницького Євангелія.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.