На громадянські конфлікти у бідних країнах впливає погода?

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 29.08.2011 15:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15052

Кліматологи та історики під час спільного дослідження виявили незвичайну закономірність. Вони віднайшли, що клімат безпосередньо впливає на частоту людських конфліктів: періоди потепління провокують громадянські війни.

Свої висновки автори гіпотези з Інституту Землі Колумбійського університету, опублікували у випуску Nature.

Власне, той факт, що спека і посуха у минулому сильно впливали на життя древніх цивілізацій, не заперечується. "Ми припускаємо, що найдовша династія правителів Стародавнього Єгипту була повалена через настання жорстокої посухи", - коментує Соломон Сіан, провідний автор дослідження.

"Але то був особливий час. Можна очікувати, що в сучасних цивілізаціях такого не може відбуватися. Але виявилося, що ця закономірність застосовна і для наших днів", - додав дослідник.

Фактор, який провокує конфлікти, це Ель-Ніньо (хлопчик), або Південна осциляція, стверджують вчені. Це коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану. Воно робить помітний вплив на клімат Африки, Середнього Сходу, Південно-Східної Азії, Австралії та Центральної Америки. У країнах, розташованих на цих територіях, проживає половина населення Землі.

У фазу потепління (власне, Ель-Ніньо) на цих територіях посилюється спека і посуха, а в фазу похолодання (вона називається Ла-Нінья - дівчинка) настає прохолода і проливаються дощі.

Вчені проаналізували цей глобальний цикл за 1950-2004 роки і порівняли його з числом громадянських конфліктів в 175 країнах, що знаходяться під впливом Ель-Ніньо. Усього за цей час було нарахувано 234 конфлікти (в половині з них число жертв перевищувало 1000 людей).

Виявилося, що в роки панування Ла-Нінья ймовірність того, що трапиться громадянська війна, дорівнює 3%, а в роки Ель-Ніньо вона збільшується вдвічі - до 6%. Для порівняння, в країнах, не зачеплених Південної осциляцією, вчені оцінили цю ймовірність в 2%. Всього ж, за підрахунками кліматологів та істориків, Ель-Ніньо вплинув на 21% громадянських воєн у світі.

Автори гіпотези підкреслюють, що кліматичні чинники не можна вважати головними у виникненні воєн. Економічні та політичні умови відіграють велику роль.

Цікаво, а чому, власне, може відбуватися цей вплив. Дослідники вибудовують таку логічний ланцюжок: спека і посуха в країнах зазначених регіонів вдаряють по сільському господарству, і рівень життя більшості населення падає. Голод провокує невдоволення і бажання змін. Крім того, на думку багатьох, спека робить людину агресивнішою.

Але ця закономірність проявляється саме в бідних країнах, підкреслюють вчені. Наприклад, Австралія теж перебуває під впливом Ель-Ніньо, але в ній не відбуваються громадянські війни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.