“Роскосмос” встановив причину катастрофи “Прогресу”

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 30.08.2011 11:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15060

Причиною катастрофи космічної вантажівки “Прогрес М-12М” стали порушення в роботі газогенератора, повідомляє “Роскосмос”.

"Члени аварійної комісії встановили причину нештатної роботи рухової установки третього ступеня, яка полягає в порушенні умов функціонування газогенератора рухової установки", - сказано в повідомленні.

У повідомленні також зазначається, що після висновків аварійної комісії та затвердження необхідного переліку заходів про подальших операціях на МКС дана інформація буде доведена до міжнародних партнерів, а саме до NASA для координації спільних дій.

Водночас повідомляється, що тубалари - корінні жителі Республіки Алтай, будуть домагатися від влади грошової компенсації або переселення із зони падіння уламків космічного корабля "Прогрес".

За словами голови тубаларів Чойського району Республіки Алтай Марії Сакової, у вівторок тубалари провели засідання разом із представниками московських правозахисних організацій і мають намір подавати до суду. Зараз вирішується питання, яким чином буде вирішуватися проблема забруднення - грошовою компенсацією або переїздом в інші райони.

Сакова також зазначила, що діаспора корінного населення стурбована ситуацією, пов'язаною із падінням уламків "Прогресу" на Алтаї. "У них тільки 18 серпня сталася аварія якась, і ось уже 24-го знову падають токсичні уламки. Усіх, хто скаржиться, відразу оголошують божевільними і охочими попіаритися, але ж ми тут живемо. По нашій вірі, сам Алтай живий і гублять не лише наше здоров'я, але й унікальну природу нашого краю", - пояснила Сакова.

Як повідомлялося раніше, що 24 серпня після запуску з космодрому Байконур вантажний корабель "Прогрес М-12М" уперше за більше ніж тридцятирічну історію не зумів вийти на розрахункову орбіту. Фрагменти космічної вантажівки впали в Чойському районі Республіки Алтай. У районі, де сталася аварія, було введено режим надзвичайної ситуації.

Також у Росії були тимчасово припинені всі космічні запуски із використанням ракет-носіїв Союз через невдалий запуску "Прогрес М-12М".

За попередніми даними, загальні втрати учасників програми МКС через невдалий запуск Прогресу перевищать $ 100 млн.






 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.