Поляки теж судитимуться з Росією за газ

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 1.09.2011 10:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15082

Польська нафтогазова компанія PGNiG подасть позов до арбітражного суду на російського газовго монополіста ВАТ “Газпром”, якщо до жовтня сторони не домовляться про зниження ціни на російське блакитне паливо.

Про це заявив заступник керівника PGNiG Радослав Дудзинський.

"Якби ми не були переконані, що існують підстави, і притому досить серйозні, для того, щоб понизити передбачену в договорі ціну, ми не починали б ці переговори. Термін цих розмов, згідно з контрактом, завершується в жовтні. Тому готуємося до того, що якщо до того часу не вдасться домовитися, то, на жаль, будемо вимушені шукати справедливості і з'ясування бізнес-суперечок в арбітражному суді ", - підкреслив Дудзинський.

У січні 2010 року PGNiG і "Газпром" домовилися про продовження існуючої між країнами угоди (підписаної в 1993 році) про постачання газу в Польщу до 31 грудня 2037 і збільшення його об'ємів з нинішніх 7 до 10,2 млрд кубометрів газу. Крім того, договір передбачає продовження нинішнього контракту на транзит газу по території Польщі в Європу до 2045 року на тих же умовах.

Нагадаємо, через суд знижок на газ від "Газпрому" добилися вже Греція та Італія. Наразі по ціні палива судиться з російською компанією Німеччина, яка є найбільшим європейський споживачем газу.

Як відомо, Україна також намагається домовитися з "Газпромом" про перегляд формули ціноутворення на газ. На сьогоднішній день вже було проведено декілька раундів безрезультатних переговорів.

"Нафтогаз" намагався "надавити" на російського експортера погрозами підвищення вартості транзиту блакитного палива через свою територію, проте такі заяви очікуваного ефекту не мали. У відповідь російська сторона заявила, що буде всіляко намагатися скоротити обсяги транзиту газу через Україну.

Як варіант виходу з ситуації "Газпром" пропонував продавати Україні паливо за європейською ціною, але зі знижкою у 40% в обмін на створення СП з "Нафтогазом". Україна від такої пропозиції відмовилась.

Пізніше російський газовий монополіст запропонував Україні співпрацю за "білоруським сценарієм", який передбачає продаж частини ГТС в обмін на дешевий газ. Кабмін такий варіант відкинув.

Як повідомлялося, ціна імпортного природного газу, що постачається російським "Газпромом" "Нафтогазу України" у другому кварталі збільшилася до 295,6 доларів за тисячу кубометрів. У третьому кварталі вона виросте до 350 дол. і в четвертому - 400 дол. за тисячу "кубів".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.