Вчені знайшли нову планету придатну для життя

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 1.09.2011 16:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15093

Вчені поповнили список потенційно придатних для життя світів поза Сонячною системою, відкривши нову екзопланету HD85512b.

Сила тяжіння на поверхні цієї планети всього в 1,4 рази вище земної, а головне - там з великою часткою ймовірності може бути рідка вода, відзначають учені.

За словами науковців, HD85512b важить як 3,6 Земель і трохи більша за наш світ. Якщо новачка перенести в нашу систему, він розташувався б трохи далі від Сонця, ніж Венера, але ближче ніж Земля.

Може здатися, що на поверхні HD85512b надто гаряче. Однак астрофізики порахували, що помірна хмарність (закриває 50% поверхні планети, для порівняння, середній показник Землі - 60%) відбивала б в космос достатньо енергії, щоб у тому світі встановилася більш-менш комфортна температура, що дозволяє існувати рідкій воді.

Самі хмари також передбачаються водяні, а атмосфера планети - подібна до Земної, тобто азотно-киснева. Але це все припущення, засновані лише на розташуванні нової надземлі щодо свого світила, масі новоявленого світу і відомих закономірностей у формуванні планет, констатують астрономи.

З іншого боку, як відзначають вчені, у HD85512b є ще два фактори, що говорять на користь потенційної населеності.

"Майже кругова орбіта (отже - стабільний клімат) і великий вік. Тій системі - 5,6 мільярда років, на відміну від нашої Сонячної системи, якій близько 4,6 мільярда - цілком достатньо, щоб розвинулася життя", - додають науковці.

Як повідомлялося раніше, вчені знайшли планету, придатну для життя, яка знаходиться на відстані 20 світлових років від Землі і має назву Gliese 581 d.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.