Електронній пошті - 35 років

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 29.11.2006 14:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1510

Електронній пошті виповнилося 35 років. Цей вид комунікації в сучасному світі став повсякденною реальністю.

Рей Томлінсон - батько електронної “соб@ки”

Восени 1971 року інженер компанії BBN Рей Томлінсон (Ray Tomlinson) відправвив перший електронний лист по мережі ARPA Net.

Правда, Томлінсон, що нині вважається "батьком e-mail", не може точно пригадати, коли саме було відправлено перше електронне повідомлення, або хто був його адресатом.

"Я поняття не маю, яким було перше повідомлення. Я знаю тільки, що воно все було написане великими літерами. Цілком імовірно, що це було щось типу QWERTYUIOP", - повідомив Томлінсон.

У той час Томлінсон працював в компанії BBN Technologies в Массачусетсі. Програма, яку він розробив для операційної системи TENEX - SNDMSG, складалася всього з 200 рядків і спочатку дозволяла надсилати повідомлення тільки на "поштову скриньку", встановлену на тому ж комп'ютері.

Потім Томлінсон модернізував програму SNDMSG таким чином, що стало можливим передавати окремі повідомлення між користувачами різних хостів через комп'ютерну мережу.

Перший електронний лист булв успішно відісланий з суперкомп'ютера BBN-TENEXB (це мережеве ім'я машини, оскільки системи DNS тоді не існувало) на суперкомп'ютер BBN-TENEXA і роздрукований на терміналі

Він також придумав використовувати символ "@" в електронній адресі. Кінцевий продукт, за словами Томлінсона, дозволяв відправляти повідомлення конкретного адресата на конкретний комп'ютер, якщо він був підключений до мережі ARPA Net, - попередниці сучасного Інтернету, яку розробило міністерство оборони США. Два комп'ютери і два термінали, що брали участь в тому історичному експерименті, зображено на фотографії.

Нині, через тридцять п`ять років, e-mail став повсякденним засобом спілкування, проте, восени 1971 року "електронна пошта" не мала великого успіху, - хоч би тому, що у ARPA Net було всього декілька сотень користувачів.

"Знадобилися роки, щоб з'явилася довіра", - говорить Томлінсон. Це відбулося за часів комп'ютерного буму в середині 1980-х, а потім в середині 1990-х, коли стрімко почав розвиватися Інтернет. За ці роки Томлінсону присилали відгуки, в основному, вдячні, але іноді і з критикою, але завжди, природно, електронною поштою.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.