“Собіратєлі зємєль рускіх”. Кремль метикує, як затягнути Україну у своє болото

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 5.09.2011 11:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15105

Росія приступила до реформування Митного союзу для того, щоб змусити Україну все ж таки пристати до цього об’єднання.

Про це газеті "Комерсант" розповіли джерела в МЗС РФ і Митному союзі (МС).

Як розповів високопоставлений російський дипломат, Росія, Білорусія й Казахстан розглядають проект угоди про технічне регулювання між МС і третіми країнами.

"Якщо третя країна прагне мати з МС просунуті відносини, значить, слід підписати угоду, у якім вона візьме на себе зобов'язання привести законодавство, у тому числі в сфері техрегулювання, у відповідність із правилами МС. У випадку з Україною й Молдавією, які прийняли європейські техрегламенти, це створить проблеми", - стверджує він.

"Українці хочуть переваг МС, особливо в тому, що стосується цін на енергоносії, але не хочуть брати на себе жодних зобов'язань", - заявив російський дипломат.

Співрозмовник газети у структурах Митного союзу також пророкує проблеми Києву. За його словами, хоча прийняті членами організації техрегламенти здебільшого імпортовані з законодавства Казахстану, який перейняв їх у ЄС, у них багато відмінностей.

"Наші санітарні й фітосанітарні норми жорсткіші, ніж у ЄС. Тому ми говоримо українцям: хочете працювати з нами, беріть ці ж норми", - каже чиновник.

Ще один важіль тиску на Україну – блокування Москвою створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) СНД, проект угоди про яку давно готовий, але не затверджений лідерами Співдружності.

"Українці прагнуть із двох сторін отримати переваги – і від ЄС, з яким створюють зону вільної торгівлі, і від СНД. Ми в цьому бачимо проблему. Коли Україна створить ЗВТ із Євросоюзом, українські товари будуть видавлені з її ринку європейськими й потечуть у РФ, а захисту від них у випадку появи аналогічної зони в СНД не буде", - каже дипломат.

"Офіційно ми продовжуємо переговори ( про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності). Але неофіційно гальмуємо. Для нас інтерес до неї втрачений, бо первинний Митний союз", - пояснює він.

Реформа також торкнеться органів управління Митним союзом. У Росії підготовлено проект договору про комісію МС, якій планується передати частину національних повноважень як наднаціональному органу, розповіло дипломатичне джерело.

Структура комісії, за його словами, буде дворівневою: колегія з 10 людей із досвідом роботи в ранзі міністрів і наднаціональний орган із 3 людей, у який увійдуть віце-прем'єри трьох держав.

"Сподіваємося схвалити договір у жовтні на зустрічі прем'єрів країн МС у Петербурзі, а затвердити в грудні на зустрічі президентів "трійки", - сказав співрозмовник газети.

Як пише "Комерсант", "саміт СНД у Душанбе продемонстрував, що для Москви ця структура більше не є ключовою, ставка робиться на Митний союз (МС) і Організацію Договору про колективну безпеку (ОДКБ)". На ОДКБ також чекають реформи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.