Адвокати Тимошенко заявляють про порушення конституційних прав пісудної

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.09.2011 13:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15108

Сьогодні адвокати Юлії Тимошенко виступили з заявою про порушення її конституційних прав під час судового розгляду кримінальної справи у Печерському суді Києва.

Ми надаємо текст заяви без змін та коментарів:

Політичне судилище над Юлією Тимошенко є несумісним з вимогами Конституції

Звертаючись до українського суспільства, світової демократичної спільноти і правничого товариства, висловлюємо глибоке занепокоєння та стурбованість з приводу того, що розгляд кримінальної справи по обвинуваченню екс-прем’єр-міністра України та лідера парламентської опозиційної партії "Батьківщина" Юлії Володимирівни Тимошенко відбувається з безпрецедентно грубими порушеннями фундаментальних принципів судочинства та має всі ознаки політичного судилища.

Юлія Тимошенко позбавлена права на справедливий розгляд справи компетентним незалежним та безстороннім судом, права на встановлення обґрунтованості висунутого проти неї кримінального обвинувачення на основі повної рівності та змагальності.

Їй в порушення ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права не забезпечено мінімальні гарантії права на захист, зокрема не конкретизовано пред’явлене обвинувачення, не надано достатньо часу та можливостей для підготовки до судових засідань і суттєво обмежено у зносинах з захисниками.

Встановлений суддею Печерського районного суду м. Києва Кірєєвим Р.В. щоденний режим розгляду справи по 9-11 годин порушує не тільки право обвинуваченої на захист, але також і базові соціальні права людини.

Нехтуючи правом на справедливий розгляд справи, суддя в порушення ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод відмовив Юлії Тимошенко у виклику і допиті свідків захисту на тих самих умовах, на яких були викликані і допитані свідки обвинувачення, не долучає очевидні докази її невинуватості та не викликає на допит судових експертів. Він відверто обмежує право Юлії Тимошенко подавати документи та заявляти відводи, надавати пояснення, робити заяви та звертатись з клопотаннями в суді, неухильно знімає з розгляду важливі питання до свідків та експертів.

Вже 31 день, порушуючи вимоги ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та ст. 29 Конституції України, суддя Кірєєв Р.В. відверто незаконно утримує Юлію Тимошенко під вартою, при цьому протягом двадцяти днів не дозволяючи проведення медичного огляду і взяття аналізу крові лікарем та медичною сестрою, яким вона довіряє.

Таке політичне судилище є несумісним з вимогами Конституції та законів України, міжнародними зобов’язаннями нашої держави та загальноприйнятими нормами моралі.

Адвокати:
Сергій Власенко
Олександр Плахотнюк
Микола Сірий
Юрій Сухов
Микола Титаренко

м. Київ, Україна
5 вересня 2011 року


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.