“Ринкове” мислення проФФесіоналів

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.09.2011 14:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15110

Мита на експорт зерна з України, які вже призвели до падіння обсягів відвантажень, збережуться до кінця 2011 року, оскільки уряд відхилив пропозицію Міністерства аграрної політики відмовитися від мит.

Про це повідомив журналістам представник МінАПК.

"Скасовувати мита не будуть", - сказав заступник директора департаменту ринків МінАПК Анатолій Розгон.

"Якщо скасовувати, то необхідні додаткові консультації з МВФ, потрібно шукати нові джерела доходів для бюджету", - додав він.

Глава МінАПК Микола Присяжнюк минулого тижня запропонував уряду скасувати мита, що становлять від 9 до 14 відсотків митної вартості зерна, однак проти виступило Міністерство фінансів.

На думку чиновників МінАПК, результатом введення мит стало зниження трейдерами закупівельних цін на зерно на внутрішньому ринку країни, скорочення продажів аграрними господарствами, що і зумовило низькі обсяги зернового експорту.

У липні з країни було вивезено лише близько 370.000 тонн зерна, що на 80 відсотків менше, ніж у червні. Низький обсяг експорту спостерігався і в серпні: за перші 27 днів місяця на зовнішні ринки було поставлено близько 900.000 тонн зерна проти 1,3 мільйона в серпні 2010 року.

Україна планує в 2011 році зібрати урожай в обсязі 51 мільйон тонн, що дозволяє експортувати 23-24 мільйони тонн зерна. У 2010 році Україна зібрала 39,2 мільйонів тонн зерна і експортувала 12,7 мільйона.

Від “Аратти”: цікаво, про яке позитивне зовнішньоторшівельне сальдо може йтися, якщо уряд свідомо обмежує експотрний потенціал держави? Чим уряд Азарова хоче забезпечити стабільність національної валюти, якщо не розуміє елементарних механізмів підтримання її реальної ціни?

Але ми вважаємо, що урядовці все розуміють. Тільки домінуючоим критерієм виявляється жога дерибану. А бюджету на всі апетети просто вже не вистачає.

Якби було інакше - уряд робив би все можливе, щоб нарощувати експортні можливості України та створювати нові робочі місця, аби забезпечити наповнення національної грошової одиниці.

Як бачимо, "наповнення" урядовці уявляють виключно за рахунок позик. За них розраховуватимуться не тільки ми, а й наші діти. І це справжня ціна добробуту чиновників чинної влади.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.