Благими намірами... Що стоїть за боротьбою зі шкідливими звичками?

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 6.09.2011 10:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15120

У Верховній раді зареєстровано законопроект про підвищення ставок акцизного податку з 20 до 30% на сигарети без фільтру та інші тютюнові вироби.

Передбачається, що в результаті прийняття документу середня ціна пачки сигарет з фільтром виросте до 9,7 грн, пише Комерсант-Україна.

За задумом його авторів це допоможе понизити рівень споживання тютюну в Україні на 1,5%. Ініціативу підтримали у Всесвітній організації охорони здоров'я, заявивши, що Україна повинна прагнути до ціни від 5 до 10 євро за пачку сигарет, щоб витрати стали відчутними для курців. Учасники ринку заявляють, що в Україні акцизи на тютюн і без того найвищі в СНД.

Законопроект, що припускає підвищити ставки акцизного податку на сигарети без фільтру і інші тютюнові вироби, у Верховній раді зареєстрував народний депутат В'ячеслав Кириленко.

"У разі ухвалення законопроекту середня номінальна ціна сигарет з фільтром виросте з 8,3 грн до 9,7 грн за пачку, сигарет без фільтру - з 3,8 грн до 5,6 грн за пачку",- говориться в пояснювальній записці.

На думку Кириленка, після ухвалення законопроекту доходи бюджету від акцизного збору на тютюнові вироби виростуть до 18 млрд грн, а рівень споживання тютюну в країні знизиться на 1,5%.

Як пише видання, ініціативу народного депутата не схвалили учасники ринку, заявивши, що ставки акцизу в Україні піднімаються частіше, ніж в сусідніх країнах, і є "найвищими в СНД" (востаннє акцизні ставки на тютюнові вироби підвищувалися з 1 січня 2011 року - на 6,9%).

В той же час підвищення податків на тютюнові вироби є однією з вимог рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони (ВООЗ) здоров'я по боротьбі з тютюном, яку Україна ратифікувала в 2006 році.

Від “Аратти”: на перший погляд, нібито законодавець проявляє турботу про наше з вами здоров'я. Але, насправді, це тільки приваблива вивіска на піарному фасаді.

Бо насправді, справжня боротьба, яка ведеться у європейських країнах, не полягає у тупому підвищені цін. Головний акцент там спрямовано на покращення якості, тобто зменшення у тютюнових виробах вмісту шкідливих речовин, які викликають тяжкі розлади здоров'я. Тобто, держава, підвищує не тільки й не стільки акцизи, а вимоги до якісного вмісту тютюнових виробів. При тому, визначальне значення має такий критерій, як купівельна спроможність споживачів. І тут також діють об'єктивні економічні закони: тютюнова галузь - це бізнес. Отже, необгрунтоване завищення податкового навантаження на виробника не тільки не принесе прогнозованих надходжень у бюджет, а й створить сприятливий грунт для зловживань. Зокрема: контрабанди, корупції, організована злочинність.

Що робить українська влада? Що, законодавець змінює стандарти вмісту шкідливих речовин у тютюнових виробах? Про якість, як ми бачимо - зовсім не йдеться. Що, хтось задавався питанням про купівельну спроможність споживачів, а відтак - про ризики виробників? Аж ніяк. Отже, своїми недолугими ініціативами законодавець, насправді, стимулює зниження якості тютюнових виробів, засмічення ринку підробними товарами, контрабанду, корупцію тощо. Чи додасть ще здоров'я українцям? Відтак, не важко здогадатися, який, цілком матеріальний інтерес стоїть за благими намірами влади.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.