Хроніки дерибану. Влада планує прихватизацію поліграфічної галузі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.09.2011 10:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15128

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко відмітив, що поки триває політична суперечка, пов’язана з переслідуванням опозиції, влада запланувала тотальну приватизацію поліграфічної галузі.

Про це повідомила прес-служба політика.

Томенко пояснив, що сьогодні в порядку денному стояв Проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації (р.н.8723), яким передбачається виставити на приватизацію сотні стратегічно важливих підприємств. «Водночас, очевидно, побоюючись жорсткої критики експертів Партія регіонів перенесла розгляд цього питання», - розповів Томенко.

Пояснюючи важливість цього проекту закону Микола Томенко наголосив, що серед переліку низка підприємств Національного космічного агентства України та підприємства авіаційної галузі. «Це суперечить і здоровому глузду і загальним законодавчим принципам приватизації, оскільки дані підприємства випускають продукцію, яка використовується в оборонній галузі», - підкреслив політик.

Окрім того, Віце-спікер зазначив, що законопроект передбачає фактично тотальну приватизацію поліграфічної галузі України. Він нагадав, що дискусія стосовно долі державних поліграфічних підприємств точиться вже не один рік і тепер «рожева» мрія багатьох чиновників як ніколи близька до здійснення.

Томенко пояснив, що неодноразово високопосадовці планували приватизувати цю галузь в своїх родинних інтересах. Водночас, за його словами, досі вдавалося знайти аргументи про шкідливість тотальної приватизації поліграфічної галузі.

«Натомість, даним законопроектом створюються умови практично стовідсоткового переходу цієї галузі у приватні руки», - підсумував Томенко. Політик повідомив, що серед підприємств, які, згідно законопроекту, підлягатимуть приватизації велика кількість обласних друкарень та державних видавництв.

А серед найбільш резонансних він назвав видавництво «Київська правда». Найцікавішим Віце-спікер вважає те, що головним критерієм необхідності такої приватизації підприємств (за пропозицією Міністерства освіти та науки і Держкомтелерадіо), які друкують підручники, газети, журнали тощо є аргумент, що дані підприємства втратили ознаки загальнодержавного значення.

«Цілком очевидно, що замовники приватизації – Міністерство освіти та науки і Держкомтелерадіо вже познаходили майбутніх власників цих підприємств», - сказав Томенко. Він наголосив, що наслідком цього буде «остаточно зруйнований державний контроль за поліграфічною та видавничою галуззю, а близькі до чиновників, що організували приватизацію, бізнесмени будуть займатися не виробничою діяльністю, а за безцінь отримають приміщення та велику кількість землі».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.