“П’ята колона” Кремля у Криму знову пересварилася через 30 срібників

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 7.09.2011 10:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15130

Звільнити генерального консула Росії і не фінансувати «Російську общину Криму» у вівторок у Сімферополі вимагали від офіційної Москви проросійські активісти.

Близько сотні представників низки проросійських організацій півострова пікетували приміщення Генерального консульства Росії в Криму.

Ще пів року тому лідер «Російського товариства Криму» Анатолій Лось звинуватив генерального консула Росії Володимира Андрєєва і лідера «Російської общини Криму», депутата Верховної Ради автономії від партії «Руська єдність» Сергія Цекова у корупції, стверджуючи, що ті не за призначенням використовують кошти, які федеральний уряд Росії виділяє російським співвітчизникам за кордоном.

«Російська община Криму» протягом багатьох років була найбільшим і чи не єдиним в автономії одержувачем великих обсягів гуманітарної допомоги від урядових структур Росії і Москви. Саме ця допомога, яка, за різними даними, вимірювалася мільйонами російських рублів, стала в останні роки причиною розколів і скандалів у проросійському русі півострова.

Ця боротьба загострилася після того, як дипломатичні структури Росії почали формувати реєстр проросійських організацій в Україні і створили Координаційну раду організацій російських співвітчизників. У Києві її очолив народний депутат «регіонал» Вадим Колісниченко, а от в Сімферополі після гострої боротьби – представник козацтва Володимир Черкашин. Проте минулого тижня кримська Координаційна рада російських співвітчизників за відсутності частини її членів, але за присутності російських дипломатів, переобрала голову, ним став згаданий Сергій Цеков.

Учасники пікету, організованого Народним фронтом «Севастополь-Крим-Росія» назвали це переобрання «незаконним», Сергія Цекова – «зрадником», а саму Координаційну раду – «антиросійською сектою» і закликали до відставки генконсула Володимира Андреєва.

Лідер севастопольського руху «За єдину Русь!» Володимир Тюнін у своєму виступі заявив, що кримчанам вже набридло, що російські дипломати в Україні не підтримують етнічних росіян, а севастопольчанці Тетяні Єрмаковій не сподобалося, що євреї і вірмени за російські кошти вшановують Олександра Пушкіна. Зрештою, учасники пікету оприлюднили листа президенту Росії Дмитру Медведєву, в якому закликали його «розібратися з порушеннями і зловживаннями в роботі зі співвітчизниками в Криму».

Генконсул: фінансування російських співвітчизників ще більш зросте

У «Російській общині Криму» традиційно не коментують подібні звинувачення, посилаючись на заборону в статуті Координаційної ради російських співвітчизників і небажання підтримувати розкол у проросійському русі.

Генеральний консул Росії Володимир Андреєв у коментарі Радіо Свобода не відмовив, але висловився дуже різко, назвавши організаторів пікету – лідерів «Російського товариства Криму», «Російської общини Севастополя», руху «За єдину Русь!» і Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» – «крикливими провокаторами».

За його словами, зміна керівника Координаційної ради російських співвітчизників у Криму – цілком законна і була проведена саме на його прохання. Звинувачення в корупції він назвав безпідставними.

«Люди, які зовсім не мають на це прав і підстав, виходять і заявляють повну нісенітницю, що жодного стосунку до дійсності, до реальних подій, до реальної роботи у цій сфері не має», – сказав генеральний консул Росії.

Володимир Андреєв також висловив переконання, що активність тих проросійських організацій, які критикують російських дипломатів, не вплине на «реальну конкретну роботу, яка тільки нарощуватиметься», і «буде краще матеріально забезпечуватись».

Кримські ж експерти звертають увагу, що змагання за кошти, які офіційна Москва виділяє на гуманітарні цілі співвітчизникам, ведуть представники політичних груп. З одного боку, моральна і фінансова підтримка з боку Росії – серйозний ресурс у боротьбі за владу в Криму, а з іншого, відчайдушна боротьба за ці кошти і підозри в їх розкраданні зводять цей ресурс нанівець. Результат – зараз проросійські сили у Верховній Раді Криму мають найнижче представництво за останні 20 років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.