В Росії сезон отруєнь політиків, які перебувають за кордоном. Мабуть скоро вибори Президента

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 29.11.2006 16:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1514

Один із лідерів опозиційної до режиму Путіна СПС Єгор Гайдар із отруєнням був доставлений до лікарні у Дубліні. Наразі йому покращало й він повернувся до Росії.

Єгор Гайдар

Директор Інституту економіки перехідного періоду Єгор Гайдар 24 листопада був госпіталізований в одну з дублінських лікарень з симптомами важкого отруєння, пише газета “The Financial Times”.

За даними видання, Гайдар, що знаходився в столиці Ірландії на діловій конференції, несподівано відчув різке погіршення самопочуття і був вимушений звернутися за медичною допомогою. При цьому, пише газета "Комерсант", в лікарню колишній в.о. прем'єр-міністра Росії був доставлений в непритомному стані.

До 27 листопада стан Гайдара покращав, і він зумів повернутися до Росії, де, зараз, знаходиться на лікуванні в одній з московських клінік. За словами Гайдара, ні ірландські, ні російські лікарі поки не встановили, чим було викликано отруєння. Висловити які-небудь свої припущення з приводу того, що трапився Гайдар відмовився.

“The Financial Times” пише, що симптоми отруєння, з якими Гайдар був доставлений в клініку в Дубліні, дуже схожі на зафіксовані у Олександра Літвіненко.

Видання нагадує, що Гайдар опинився в лікарні наступного дня після смерті Літвіненко - колишнього співробітника ФСБ РФ, який, за його твердженням, був отруєний в Лондоні на початку листопада. При обстеженні в організмі Літвіненко було виявлено значну кількість радіоактивної речовини полонію-210. Залишки радіоактивного забруднення пізніше були знайдені і в декількох лондонських будівлях, які він відвідував 1 листопада, - в день вірогідного отруєння.

Версію, згідно якої Єгор Гайдар також був отруєний, не виключив і його колега по роботі в російському уряді Анатолій Чубайс, до якого “Financial Times” звернулася за коментарями. Проте Чубайс категорично спростував припущення, що Гайдар став жертвою замаху, організованого російськими спецслужбами, пише газета. Літвіненко в своїй передсмертній заяві вказав саме таку версію свого отруєння.

На сьогодні родичі Єгора Гайдара також публічно відкидають версію про те, що він став жертвою замаху з боку спецслужб. Вони також виключають версію про алергічну реакцію, оскільки відомий російський політик ніколи не мав алергічних реацій. Проте, колеги Гайдара по СПС заявили, що проведуть власне розслідування цієї події і з’ясують чи було отруєння зумисним, тобто замахом на життя.

Єгор Гайдар став заступником голови уряду РРФСР по питаннях економічної політики і одночасно – міністром економіки і фінансів в жовтні 1991 року. А в 1992 році на посаді виконуючого обов'язки прем'єра фактично очолив уряд. З вересня 1993 року по січень 1994 року – перший заступник голови уряду. З 1994 року по грудень 1995 року – депутат Держдуми, голова фракції "Вибір Росії". З червня 1994 року по травень 2001 року – голова партії "Демократичний вибір Росії". В даний час Гайдар є директором Інституту економіки перехідного періоду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.