Сталінські буцегарні в Україні

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 8.09.2011 12:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15145

Цього року населення СІЗО та в’язниць зросло приблизно на 8500 осіб. Водночас, за рік на 45 відсотків зросла кількість померлих. Правозахисники говорять про «посилення кримінально-правової політики держави».

Тенденція до збільшення «населення місць позбавлення волі» та кількості смертей, як випливає з даних Державної кримінально виконавчої служби, зберігається вже два роки.

Як сказав у розмові з Deutsche Welle співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, якщо українське правосуддя і далі зберігатиме «такі темпи», в’язниці невдовзі зіштовхнуться з дефіцитом місць. Як СІЗО, які вже давно перевантажені, принаймні, у Сімферополі, Донецьку, Києві та Харкові: «У нас сидять більш, ніж треба. І не тоді, коли це треба.Суди і далі, в угоду прокурорам, які хочуть допитувати підозрюваних тоді, коли їм це зручно, не хочуть застосовувати такі запобіжні заходи, як грошова застава, узяття на поруки, підписка про невиїзд»,- каже Захаров

Залишитися здоровим неможливо

Торік, за даними Державної кримінально-виконавчої служби, у місцях позбавлення волі померли 808 людей, за ці півроку вже 601. Зростання на 45% смертності та на 22% суїцидів, харківський правозахисник Олександр Сирота пояснює «вочевидь неповноцінним харчуванням на суму у 6-8 гривень на добу», збільшенням кількості наркозалежних та високими темпами розповсюдження туберкульозу, ВІЛ-СНІДУ, гепатиту: «Чи проводять в’язниці профілактику туберкульозу, наприклад? Я тільки про це чув, але жодного разу не бачив», - каже Сирота та не виключає, що у в’язниці можуть постачати «прострочені» ліки.

«Своєчасне надання якісної медичної допомоги – це майже виняток з правил. У нас багато скарг від в’язнів»,- каже правозахисник Захаров та вважає, що виконавча служба частково сприяє "розповсюдженню інфекцій": «Є наказ із переліком хвороб, коли не можна тримати тяжкохвору людину. Деякі з них мали би бути звільнені, але їх не звільняють»,- каже Захаров.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.