В уряді обіцяють, що підвищення цін на пальне не буде

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 9.09.2011 13:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15167

Міністертво енергетики та вугільної промисловості не очікує підвищення цін на паливо в роздрібних мережах АЗС до середини третьої декади вересня у зв’язку зі значними його запасами у нафтотрейдерів.

Про це повідомив заступник директора департаменту нафтогазової промисловості Костянтин Бородін журналістам у п'ятницю.

"На 1 вересня перехідні залишки становили близько 800 тисяч тонн, що еквівалентно роздрібним продажам протягом 25-27 днів. Поки це паливо не буде розпродано за старими цінами, секретаріат експертно-аналітичної групи при Кабінеті міністрів не буде включати нові ставки акцизу в свою розрахункову формулу", - сказав він.

Бородін нагадав, що це паливо учасники ринку набували до 1 вересня в період дії пільгових акцизів.

За прогнозом Міненерговугілля, сумарне споживання світлих нафтопродуктів в Україні у вересні становитиме від 900 до 950 тис. тонн, додав він.

Бородін відзначив, що збереження цінової стабільності на ринку будуть сприяти позитивні фінансові результати роботи мереж АЗС в літні місяці.

"Уряд посприяв операторам ринку у травні-серпні. Зниження акцизів підтримало попит з боку споживачів на тлі зростання світових цін. За літо більшість компаній змогли акумулювати великі запаси нафтопродуктів. Сьогодні ці запаси повинні спрацювати на весь ринок, на забезпечення цінової стабільності на ньому", - підкреслив заступник директора департаменту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бензин подорожчає на 20 копійок через два тижні - експерт

Збереженню цін, на думку чиновника, сприяє і наближення дати завершення спеціального розслідування щодо імпорту нафтопродуктів, яке веде Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі.

"У ринку чітко простежуються дві групи: вітчизняні виробники, які тримають низькі ціни, і імпортери - від яких завжди виходить підвищення цін. Сумніваюся, щоб напередодні винесення рішення Міжвідомчої комісії імпортери ризикнули штучно дестабілізувати ситуацію", - зазначив Бородін.

Нагадаємо, Верховна Рада 7 квітня цього року ухвалила закон про зниження акцизу на бензин на EUR50/тонна і дизельне паливо на EUR20-30/тонна до 31 липня 2011 року. На початку липня парламент в рамках поправок до Податкового кодексу продовжив дію цих пільгових акцизів до 31 серпня, цей закон набув чинності 6 серпня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.