NASA знайшло атмосферу на льодяному супутнику Сатурна

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 12.09.2011 13:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15177

Космічний апарат NASA Кассіні виявив наявність дуже тонкої атмосфери на супутнику Сатурна Діоні.

Також було встановлено, що Діона знаходиться під сильним впливом магнітного поля Сатурна, проте саме завдяки йому вдалося виявити відбитки атмосфери.

За словами співавтора дослідження Свена Саймона, в реальності над Діоною виникають порушення магнітного поля, які можуть бути викликані тільки наявністю заряджених часток в атмосфері супутника.

Дивно, але атмосфера Діони хоч і є тонкою і не має великої маси, вона є досить сильною, щоб заважати магнітному полю Сатурна.

У ширину супутник Діона має 1 123 км, тобто за розмірами він 15-й найбільший супутник в Сонячній системі.

Щільність супутника Сатурна приблизно в 1,5 рази вище густини води, тобто він являє собою переважно лід і невеличке тверде ядро.

За словами вчених, маса Діони недостатньо велика, щоб утримати настільки ж масивну атмосферу, як, наприклад, у Титана або Землі.

Земля й інші великі космічні тіла мають сильні гравітаційні поля, які не дають атмосфері "тікати" в космос. У Діони немає такої сильної гравітації і, як вважають вчені, тонкий шар газу над цим супутником існує лише через те, що він постійно заряджається.

Сатурн оточений поясом високоенергетичних часток, що схоже на пояс Ван Аллена навколо Землі. Коли частинки вдаряються об поверхню Діони, то вони заряджаються і відлітають від неї.

"Діона знаходиться в цьому поясі і тому володіє атмосферою із заряджених частинок, які постійно ширяють над супутником", - заявив Саймон.

Оскільки атмосферу Діони вдалося виявити за магнітними ознаками, вчені поки не знають нічого про її хімічний склад. Проте за непрямими даними можна припустити, що вона переважно складається з водяної пари.

Ще раз у районі Діони апарат Кассіні пролетить 12 грудня. І тепер, коли дослідники встановили факт наявності атмосфери, вони можуть досліджувати її більш детально за допомогою детекторів частинок і спектрометра електронів.

Нагадаємо, у червні на іншому супутнику Сатурна Енцеладі знайшли солону воду, в якій може бути життя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.