У Європарламенті триває дискусія щодо України

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 13.09.2011 13:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15188

У комітеті закордонних справ Європарламенту обговорили проект доповіді стосовно підписання угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

Проект доповіді, який підготував польський депутат Річард Антоні Легутко, містить рекомендації європейській раді та Європейській комісії щодо ухвалення угоди про асоціацію між ЄС та Україною. На думку автора, нинішній документ є безпрецедентним, оскільки є першою «угодою про асоціацію нового покоління». Ще із жодною країною, яка не є членом ЄС, Брюссель не підписував таких документів і не встановлював таких тісних звязків.

Росія грає не останню роль

У проекті доповіді, зокрема, зазначається, що Росія нині тисне на Україну, щоб та не підписувала угоду про зону вільної торгівлі, яка є частиною угоди про асоціацію. Москва, на думку євродепутатів, прагне приєднання Києва до митного союзу з Казахстаном, Білоруссю та Росією. Водночас, наголошується в документі, зона вільної торгівлі з Євросоюзом має забезпечити модернізацію української промисловості та сільського господарства.

Тому Європарламент радить завершити переговори про асоціацію з Україною не пізніше кінця 2011 року, підписати її у першій половині 2012 року, ратифікувати у Європарламенті та національних парламентах держав ЄС у другій половині 2012 року.

За словами євродепутата від Люксембургу Шарля Гьоренса, якщо Україні нині не надати шанс більш тісної інтеграції з Євросоюом, вона піде шукати альтернативні шляхи. Це призведе до того, що Брюссель та Київ все більше віддалятимуться один від одного. Саме тому так важливо, щоб уже 2012 року угода про асоціацію між ЄС та Україною почала діяти.

Безвізовий режим

Відповідно до пректу доповіді європарламенту, ЄС також має пообіцяти Україні посилення співпраці в енергетичній сфері, надання фінансової та технічної допомоги, сприяння в зміні законодавства, запровадження програм обмінів держслужбовців, стипендій для студентів та відкриття інформаційного бюро Євросоюзу в Україні, щоб краще інформувати місцевих мешканців.

Окрім цього, в документі наголошується на необхідності визначення чіткої дати, до якої має бути скасований візовий режим з Україною, а також можливості протестувати систему безвізових подорожей під час Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Питання Юлії Тимошенко

Ще до початку обговорення доповіді Річарда Антоні Лешутко, євродепутат від Польщі Павел Залевскі, який виступає в ролі співдоповідача, запровановав внести певні зміни до тексту доповіді. На його думку, варто згадати там імя Юлії Тимошенко, коли йдеться про те, що підписання угоди про асоціацію та встановлення зони вільної торгівлі допоможе встановити верховенство права в Україні. Залевські вважає, що наочно правові й демократичні дефіцити можна бачити у справі проти колишної української прем'єрки. І саме тому її імя потрібно зазначити у дужках, запропонував європедепутат.

Втім, не всі погоджуються із такими пророзиціями. Приміром, євродепутат від Латвії Александер Мірскі вважає, що Європарламент не має опікуватися справою Юлії Тимошенко, зокрема й тому, що там не все так однозначно. За його словами, дедалі більше депутатів у Європарламенті нині збагнули, що внутрішньополітичні процеси в Україні мало впливають на відносини Брюсселя й Києва. На думку Александра Мірского, до проекту доповіді Європарламенту варато додати не згадку про справу Юлії Тімошенко, а побільше граничних термінів виконня різноманітних заходів, що мають відбуватися в межах угоди про асоціацію. Тоді їх можна буде ефективніше впроваджувати.

Свої пропозиції щодо внесення змін до проекту доповіді депутати можуть подавати до 21 вересня. Після цього проект документу винесуть на перше читання в Європарламенті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.