Львів’яни не поспішають купувати житло за містом

Автор/джерело -  © “Газета по-українськи”



Дата публiкацiї - 29.11.2006 22:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1519

Квадратний метр у котеджному містечку коштує 760–790 доларів. Будинки пропонуються площею від 150 квадратних метрів.

У котеджному містечку в Солонці за сім кілометрів від Львова завершують будівельні роботи (фото: Віталій ГРАБАР)

34-річний львів’янин Олександр Бойчук 2004 року розпочав власне будівництво в селі Солонка за 15 км від Львова. Цегляний двоповерховий будинок уже накрили черепицею. На стіни та дах пішло майже $50 тис. А ще треба провести каналізацію й газ. Чоловік думав, що впорається за рік.

— Тепер уже як буде — може за три чи чотири роки, — каже Олександр. — А наші друзі подивилися на мене і вирішили не братися за будівництво самотужки. Шукають в околицях Львова готовий будинок.

Подружжя 32-річних Богдана та Галини Моцаків до будинку мали багато вимог. Кажуть, передусім це каналізація та газ. А головне — не дуже далеко від Львова.

— За 10–15 кілометрів від міста, у селах Брюховичі, Зимна Вода та Солонці — будинки найдорожчі, — розповідає Богдан. — Приблизно 150 ”квадратів”, ділянки 8–10 соток коштують 80–120 тисяч доларів і більше. Будинки подалі, за 20–25 кілометрів від міста, дешевші — по 30–60 тисяч доларів.

Люди, які хотіли б жити за містом, нарікають, що на львівському ринку нерухомості заміського житла замало.

— Ми оглянули сім будинків. Сучасні котеджі подобаються, але там метраж великий, тому й коштують чимало, — каже Богдан. — Альтернативи поки що ніякої, напевно, доведеться зачекати.

Сучасні котеджні містечка в селах навколо Львова почали будувати лише рік тому. Їх не більше десяти. Фахівці пояснюють, львів’яни з обережністю ставляться до заміського житла. По-перше, потрібна машина. Та й мусять бути готовими, що поблизу немає ні садочка, ні лікарні.

Одним із перших зводити котеджні селища взялося підприємство ”Комфорт-Інвест”. Збудували два — в Солонці та Сокільниках. Там будинки двох типів: тавнхаузи на чотири помешкання і рядна забудова — по 6–8 помешкань у ряд. Проекти будинків малювали львівські архітектори.

— Котеджі для чотирьох сімей більші — по 210 квадратних метрів, у рядній забудові — по 189,1. Власник кожного котеджу матиме приватизовану земельну ділянку чотири з половиною сотки, гараж, автономне опалення, очисні системи, цілодобове водопостачання, — розповідає керівник проектів котеджного містечка Володимир Сивуляк, 36 років. — На першому поверсі кімната, кухня і вітальня, на другому — три кімнати. 60 ”квадратів” мансардного приміщення власники отримують безплатно. У вартість входять дубові двері та сходи на другий поверх. Помешкання здають із чорновою підготовкою підлоги та стін. До того ж кожен може перепланувати помешкання на свій смак. Але клієнти практично нічого не переплановують, залишають як є — значить, проекти непогані.

Квадратний метр у котеджах дешевший, ніж у міських квартирах. Проте у рядній забудові й досі є вільні помешкання.

— Ціна квадратного метра котеджу в Солонці 790 доларів. Якщо клієнт оплачує 90 відсотків вартості, діє знижка — 730 доларів за метр, — розповів директор з економіки ”Комфорт Інвест” Денис Шмигаль, 31 рік. — У Сокільниках котеджі трохи менші — по 165 ”квадратів”. Коштують 760 доларів за метр, при 90 відсотках оплати — 3 відсотки знижки. Загалом виходить близько 150 тисяч доларів. Але немає клопотів із каналізацією, водою. У селищі також будуть свій ЖЕК та охорона.

Новосілля в Солонці та Сокільниках святкуватимуть у квітні-травні наступного року. Тоді ж територію котеджного селища облаштують спортмайданчиками та майданчиками для відпочинку. Кажуть, благоустроєм займатимуться вже навесні — обладнають клумби та висадять квіти. Нових селищ поки що будувати не планують.

На таунхауз можна взяти кредит

За словами директора з економіки львівського будівельного підприємства ”Комфорт Інвест” Дениса Шмигаля, заміські таунхаузи популярніші, ніж котеджі рядної забудови. Їх у Солонці під Львовом уже всі розкупили. Частину — придбали в кредит.

— Достатньо прийти в агенцію, вибрати те, що тобі подобається, піти в банк, який порекомендує агенція, і придбати будиночок. Як правило, банки дають кредити на суму від 85 відсотків вартості будинку терміном до 20 років, — каже Шмигаль.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.