“Газпром” різко знижує обсяги експорту газу до Європи

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.09.2011 15:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15192

Після активного зростання з початку року експорт російського газу з початку вересня вперше почав знижуватися.

За даними ЦДУ ПЕК, поставки скоротилися в середньому на 13%, при цьому видобуток Газпрому впав за цей період на 11%, пише газета "КоммерсантЪ" у статті "Європа переповнилася російським газом".

Падіння стало логічним продовженням тенденції уповільнення темпів зростання експорту і виробництва монополії, яка склалася ще в липні. Надалі падіння може тільки посилитися.

Експорт російського газу в першій декаді вересня впав в середньому на 13%, повідомив Інтерфакс із посиланням на дані ЦДУ ПЕК. Це перше падіння поставок Газпрому за кордон з початку року. Скорочення експорту позначилося і на видобутку монополії - на 10 вересня він був у середньому на 11% нижчим за показники минулого року. При цьому моніторинг Системного оператора свідчить, що температура повітря у вересні 2011 року не сильно відрізняється від показників минулого року.

Зниження видобутку газу і його поставок на експорт не стало несподіванкою для ринку. Темпи зростання експорту сповільнювалися з липня, а в останній декаді серпня зростання практично припинилося, склавши всього 1,5%. Літній мінімум видобутку Газпрому припав на 16 серпня і склав 991,7 млн. кубометрів (у нижній точці 2010 року - 1,031 млрд. кубометрів).

У цілому за серпень експорт трохи перевищив рівень 2010 року і склав 11,03 млрд. кубометрів. Водночас видобуток концерну в серпні незначно - на 0,3 млрд. кубометрів - знизився, до 32,83 млрд. кубометрів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.