Янукович домовився про світле газове майбутнє

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 13.09.2011 15:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15193

Туркменістан готовий продавати Україні газ по 200 доларів за тисячу кубометрів, але реалізувати це буде можливо не раніше 2015 року.

Такої домовленості досяг в Туркменістані президент Віктор Янукович, пише Сегодня з посиланням на власні інформовані джерела.

За інформацією видання, президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов також готовий надати Україні можливість добувати газ на туркменському шельфі.

Вже зараз Україні дають можливість добувати до 5 мільярдів кубів щорічно, і цей газ обійшовся б в 200 доларів за тисячу кубів. Але ось доставити цей газ в Україну можна тільки по російському газопроводу.

Альтернативна труба, без прокачування по російській території, очікується в 2015-му. Як повідомило джерело в делегації, газ з цієї труби у результаті коштуватиме 270 доларів за тисячу кубів, але, окрім спорудження газопроводу, треба ще побудувати термінал для прийому зрідженого газу, який також очікується в 2015 році.

Також сторони досягли домовленості, що внутрішньотуркменський газопровід "Схід-захід" будуватимуть українські компанії. Крім того, українська група компаній буде головним постачальником труб для мегагазопроводу, що будується, і пройде по території Туркменістану, Афганістану, Пакистану та Індії.

Нагадаємо, нещодавно Азаров заявив, що протягом найближчих років Україна має скоротити обсяги закупівель російського газу в три рази. Замінити імпортний газ глава уряду планує вугіллям вітчизняного видобутку.

Варто також відзначити, що український газовий монополіст НАК "Нафтогаз України" планує до 2013 року інвестувати у збільшення видобутку природного газу 300 млн дол.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.