Венеціанська комісія розкритикувала законопроект про вибори Партії регіонів

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 14.09.2011 13:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15199

Венеціанська комісія розкритикувала проект закону про вибори до Верховної Ради.

Згідно з попереднім висновком, низка положень законопроекту потребує вдосконалення. При підготовці законопроекту не були враховані попередні рекомендації Венеціанської комісії та ОБСЄ.

Зокрема, залишаються невирішеними такі питання:

обмеження на право бути кандидатом для тих, хто засуджений за навмисний злочин, незалежно від тяжкості злочину;

відсутність чітких критеріїв та строків визначення меж виборчих округів;

відсутність ясності в питанні про можливість оскаржити результати виборів;

відсутність повної інформації про джерела та суми фінансування виборчої компанії.

Крім того, у Венеціанській комісії зазначили занадто часту зміну виборчих правил (повернення до змішаної системи), що може підірвати довіру виборців, політичних партій і громадянського суспільства. У комісії рекомендують приймати такі зміни шляхом широкого і відкритого обговорення в парламенті за участю всіх політичних сил.

Також у законопроекті не був врахований принцип, згідно з яким процедури для виборів всіх рівнів повинні бути зведені в один кодекс.

У Венеціанській комісії вважають закон занадто складним і важким для розуміння учасниками виборчого процесу та членами виборчих комісій, повідомляє ZN.UA.

У той же час, як вважає міністерство юстиції, Венеціанська комісія в цілому схвально оцінила проект закону України "Про вибори народних депутатів України".

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, це констатується у попередньому неофіційному висновку Венеціанської комісії щодо проекту Закону України "Про вибори народних депутатів України.

"В цілому законопроект передбачає детальне регулювання парламентських виборів та включає низку удосконалень виборчого законодавства", - повідомив міністр.

В міністерстві впевнені, що в проекті реалізовано низку рекомендацій щодо удосконалення законодавства про вибори народних депутатів, висловлених раніше різними внутрішніми та міжнародними організаціями, в тому числі Венеціанською комісією та ОБСЄ.

Наразі, за словами міністра юстиції, текст попереднього висновку Венеціанської комісії передано для перекладу українською мовою.

Крім того, попередній висновок комісії розіслано членам робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори з тим, щоб вони могли ознайомитися з висновками європейських колег та надати пропозиції щодо подальшого удосконалення законопроекту.

Як повідомлять у мін’юсті, висновок ґрунтується на коментарях до законопроекту, наданих двома членами Венеціанської комісії – Айварсом Ендзінсом (Aivars Endzins, Латвія) та Срджаном Дармановичем (Srdjan Darmanovic, Чорногорія), а також правовим експертом ОБСЄ – Доном Біссоном (Don Bisson).

Нагадаємо, законопроект передбачає повернення до змішаної системи виборів народних депутатів, зокрема виборів за мажоритарними округами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.