Українська економіка: команда проФФесіоналів не має жодних здобутків

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.09.2011 11:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15212

Усе більше експертів оцінюють становище у світовій економіці песимістично.

Це констатував виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Основні проблеми – зростання обсягу державних боргів у чільних державах Заходу, а також співвідношення розміру цих боргів із реальним Валовим внутрішнім продуктом. Труднощі світової економіки негативно впливають на економічну ситуацію в Україні, констатують фахівці. Але ще більше погіршують цю ситуацію внутрішні чинники.

Найдошкульніші для України негативні тенденції у світовій економіці – це падіння економічних показників основних торговельних партнерів. Як зазначає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, 37 відсотків усього українського експорту – це держави колишнього Радянського Союзу.

Найбільше у структурі товарного експорту України у першому півріччі нинішнього року посіла Росія – 28 відсотків. Нинішнього року розвиток російського економіки загальмувався, порівняно з минулим роком. І наслідком цього буде скорочення українського експорту до цієї держави. Така ж тенденція спостерігається стосовно Білорусі, яка зазнає економічної кризи.

Проблеми не стільки ззовні, скільки зсередини

Хоча найбільше гальмують розвиток української економіки внутрішні проблеми, а не глобальні економічні тенденції, зауважує Олег Устенко. Передусім це – корупція.

«Найбільше погіршує економіку України корупція. Зараз іноземні інвестори вважають, що вона дошкуляє ще більше, ніж у другій половині минулого року. Незважаючи на заяви про боротьбу з корупцією, які ми чуємо, схоже, що не все так добре», – констатує Олег Устенко.

Плюс лише в аграрному секторі

Жодних позитивних змін в українській економіці, за деякими винятками, немає. Це констатує інший експерт, керівник економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. Є лише позитивні прогнози стосовно аграрного сектору. Але вони з’явилися завдяки гарному урожаю, який очікується.

«Не дуже добре розвивається економіка – це означає, що по суті жодних структурних змін не відбувається. А зростання відбувається фактично завдяки базовим показникам. Наприклад, інвестори відзначали його у сфері будівництва. Однак це стосується Києва. У регіонах майже нічого не будують», – каже Василь Юрчишин.

Тим часом дефіцит держбюджету України цього року становитиме 4 відсотки ВВП.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Зростання ВВП сягне 5%, а зростання промислового виробництва – 9%. Навесні Микола Азаров прогнозував, що дефіцит державного бюджету нинішнього року не перевищить 2,5% ВВП.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.