Виробництво сонячної енергії починає конкурувати з тепловими електростанціями

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.09.2011 11:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15213

Вперше в історії ціна ватта сонячних панелей опустилася нижче символічної межі доллар за ватт. При таких цінах сонячна енергія стає конконкурентоспроможною порівняно з енергією від газових теплових електростанцій.

Останній день Міжнародної виставки досягнень сонячних технологій EU PVSEC, яка минулого тижня проходила в Гамбурзі, приніс сенсаційну новину: лише за чотири дні виставки ціни на ватт кремнієвих сонячних панелей (головного компонента сонячних електростанцій) знизився із 89 євроцентів у понеділок до 76 євроцентів у четвер, повідомляє сайт ТЕКСТИ.org.ua. Ціни компаній "другого ешелону" впали ще сильніше і становили менше 70 євроцентів ($0.96).

Таким чином, вперше в історії ціна ватта сонячних панелей опустилася нижче символічної межі доллар за ватт. При таких цінах сонячна енергія, яка раніше була найдорожчою серед усіх видів альтернативної енергетики, стає конконкурентоспроможною порівняно з енергією від газових теплових електростанцій.

Нинішнє падіння цін - із 1,7 доллара за ватт у 2010 році до менше 1 доллара наприкінці 3 кварталу 2011 року є безпрецедентним для галузі: із аналогів можна пригадати хіба що обвал цін на модулі пам'яті, який стався декілька років тому.

Показово, що рік тому Департамент енергетики США, приймаючи програму підтримки сонячної енергії Sunshot, прогнозував, що за "консервативного" сценарію (без впливу подібних програм) ціна ватта сонячного модуля знизиться до 1.05 доллара у 2016 році. Однак це відбулося вже в 2011 році - на п'ять (!!!) років раніше. Більше того, перші результати програми Sunshot, яка фінансує ключові за важливістю науково-технічні та виробничі проекти у галузі фотовольтаїки, будуть отримані вже в 2012 році - а вони спроможні знизити ціну на сонячні генеруючі потужності ще на десятки відсотків.

Таким чином, головна мета Sunshot - отримати до 2017 року сонячні енергосистеми, які "під ключ" (разом із установкою та силовим обладнанням) коштували б доллар за ватт і генерували б електроенергію по ціні менше від найдешевших наразі вугільних ТЕС, із "блакитної мрії" перетворюється на реальність кількох найближчих років.

Що це означає на практиці? У найближчі місяці падіння оптових цін призведе до здешевшання роздрібних цін як на панелі, так і на сонячні електростанції в комплексі, до рівня менше 2 доларів за ватт системи "під ключ". Великим сонячним електростанціям це дасть можливість почати конкурувати по ціні із "традиційними" електростанціями (у першу чергу, газовими). Для домашніх сонячних електростанцій це означає падіння ціни сгенерованої ними кіловатт-години нижче рівня роздрібних цін (20 євроцентів у Західній Європі, 12 центів у США). Причому відбудеться це на всіх ключових для сонячної енергетики ринках, як освоєних (Німеччина, Італія), так і перспективних (США, Китай, Австралія, Японія, Індія тощо).

У 2010 році в світі було встановлено 17 гігаватт сонячних енергетичних потужностей - це аналог 3-4 гігаваттних реакторів ВВЕР-1000, які використовуються на українських АЄС. Плани на 2011 рік обіцяли "стриманий" ріст до понад 22 гігаватт. Втім, обвальне падіння цін вже призвело до суттєвого росту попиту на засоби сонячної генерації - і буде дуже цікаво довідатися,наскільки великим за підсумками року виявиться це "понад".

У червні аналітична компанія iSuppli, оцінюючи обвальне падіння цін у сонячній енергетиці на початку 2011 року, прогнозувала вихід на рівень менше долара за ватт у 2 кварталі 2012 року. Насправді це сталося на півроку раніше.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.