Сьогодні українські журналісти поминатимуть загиблих колег

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.09.2011 10:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15224

Вшанувати пам’ять загиблих журналістів планують на роковини зникнення Георгія Гонгадзе у Києві, Львові та інших українських містах.

Там пройдуть громадські акції, у храмах відбудуться панахиди. Загалом, за інформацією Київської незалежної медіапрофспілки, за роки незалежності загинули 63 журналісти.

Справи зниклих журналістів Георгія Гонгадзе та Василя Климентьєва, скандали навколо переслідувань інших журналістів змушують медіаекспертів констатувати: журналістика останніми роками безпечнішою не стала. Цього року Парламентська асамблея Ради Європи та Європейська асоціація журналістів оприлюднили заяву, у якій назвали перебіг згаданих справ загрозою дотриманню права громадян на інформацію.

У галузь повертаються проблеми одинадцятирічної давності – медіаексперт

На думку директора Інституту масової інформації Вікторії Сюмар, стан свободи слова напряму віддзеркалює потребу у ній суспільства. Суспільство повинно відстоювати своє право на інформацію, зауважує медіаексперт в коментарі Радіо Свобода.

«Напевно, п’ять років тому я б сказала, що справа Гонгадзе змінила Україну, що професія журналіста стала безпечнішою, або, принаймні, журналістів перестали вбивати за їхню діяльність. На жаль, через одинадцять років після вбивства Гії я цього сказати не можу, – зауважує вона. – Всі ті проблеми повернулися в Україну. Більше того, небезпеку для професії несуть люди, які мали б її охороняти, які мали б охороняти права людини і громадський порядок».

Позитивною тенденцією називає оприлюднення випадків порушення прав журналістів головний редактор видання «Телекритика» Наталія Лігачова. Однак вона ж констатує, що в той же час у медіа меншає фахівців, які усвідомлюють свою суспільну функцію: «Загроза владного тиску і тиску власників після 2010, після приходу Януковича до влади, знову стала наявною в українських ЗМІ. І плюс до цього самі журналісти все менше і менше являють собою таку групу людей, яка свідома власної місії. Оце мені здається найбільшою загрозою».

Журналістика ніколи не стане безпечною професією – депутат

На законодавчому рівні український журналіст захищений, справа – у виконанні законів, вважає член парламентського Комітету з питань свободи слова народний депутат від Партії Регіонів Олена Бондаренко. Однак, за її словами, зробити професію повністю безпечною не вдасться ніколи: «Складно оцінити ступінь ризику для журналістів в Україні сьогодні, оскільки журналістика взагалі є ризикованою професією. Ризик завжди залишатиметься, тому що журналіст займається найбільш гострими проблемами суспільства».

Днями професійні організації журналістів підписали меморандум про створення Української медіаасоціації, що діятиме як одна мережа, покликана здійснювати саморегуляцію у середовищі ЗМІ, контролювати дотримання професійних стандартів та захищати права журналістів. Сьогодні до асоціації увійшли сім всеукраїнських громадських організацій журналістів, а також регіональні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.