У СБУ мабуть буде нове керівництво

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 30.11.2006 16:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1523

Президент України Віктор Ющенко подав до парламенту подання на звільнення Голови СБУ Ігоря Дріжчаного. Одночасно Президент присвоїв йому звання генерала армії.

Голова СБУ Ігор Дріжчаний

Президент Віктор Ющенко пропонує Верховній Раді звільнити голову Служби безпеки України Ігоря Дріжчаного.

Відповідний проект постанови, внесений президентом, зареєстрований у Верховній Раді 29 листопада. Однак, наразі проекту документу на офіційному сайті парламенту не поставлено, тому про мотивацію Глави держави нічого не відомо.

Перший заступник глави секретаріату президента Арсеній Яценюк заявляє, що ситуацію навколо звільнення глави СБУ Ігоря Дріжчаного прокоментує глава секретаріату Віктор Балога на прес-конференції в п'ятницю.

Про це Яценюк повідомив журналістам сьогодні.

"Віктор Балога прокоментує це завтра, бо сьогодні ця постанова не буде проголосована", - зазначив перший заступник глави секретаріату.

На питання, чому він не висловив свою власну думку, Яценюк відповів: "Тому що я не можу мати своєї окремої позиції у питаннях призначення та звільнення високопосадовців".

Тим не менше у парламентських кулуарах тема зміни керівництва СБУ жваво обговорюється.

Нагадаємо, що вчора парламентський Комітет з питань національної безпеки і оборони не підтримав проект Постанови “Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з перевірки діяльності голови Служби безпеки України Ігоря Дріжчаного”, поданий на розгляд 1 листопада.

Як повідомили в Інформаційному управлінні Апарату Верховної Ради України, члени комітету, розглянувши проект, одноголосно висловилися проти створення такої комісії і звернулися до авторів проекту постанови з рекомендацією відкликати її.

Представники комітету зауважили, що немає інформації, яка б свідчила про доцільність створення слідчої комісії, оскільки звинувачення на адресу голови СБУ були спростовані в результаті перевірок, у тому числі і в судовому порядку. Тому, на думку народних депутатів, пропозиції щодо проведення додаткового депутатського розслідування недоцільні.

Голова комітету Анатолій Кінах наголосив на неприпустимості політизування діяльності відомства, використання його як інструменту політичної розправи і конкуренції. “Ми, безумовно, підтримуємо необхідність здійснення парламентського і громадського демократичного контролю за діяльністю правоохоронних і силових органів, одна з форм яких - створення слідчих комісій. Але ми категорично проти, щоб їх діяльність направлялася на поточне лобіювання кон’юнктурних інтересів, розбалансування діяльності структур влади”, - наголосив він.

Разом із тим, соціалісти готові підтримати подання Президента. "Це все люди президента: Дріжчаний, Борис Тарасюк, Анатолій Гриценко. Це кадри президента. Хоче поміняти – ми його підтримаємо", - сказав Цушко.

Разом з тим він зазначив, що не знає причин, через які президент хоче поміняти голову СБУ. "Мені дивно, і зараз я не розумію", - сказав Цушко.
За словами лідера фракції, після надання президентом відповідних обґрунтувань соціалісти розглянуть питання про голосування.

Заступник керівника від фракції Партії регіонів Євген Кушнарьов не розуміє причин, через які Президент України Віктор Ющенко може пропонувати відставку голови Служби безпеки України Ігоря Дріжчаного. “Я не знаю ніяких фактів”, - підкреслив Кушнарьов і додав, що подібна пропозиція в черговий раз тільки відволікає увагу від тих проблем, які треба вирішувати сьогодні в країні. “Це те, що у нас постійно відбувається в суспільстві: замість того, щоб займатися нормальними конкретними справами, ми з вами безкінечно обговорюємо ці сенсації”, - зазначив депутат.

Президент України Віктор Ющенко прийняв рішення рекомендувати парламентові звільнити Ігоря Дріжчаного з посади голови СБУ через конфлікт між силовими структурами, пов’язаного з незавершеністю найбільш резонансних справ, вважає політолог Андрій Єрмолаєв.

"Я маю через відомчий компромат, пов’язаний з незавершеністю справ і з взаємними претензіями з розслідування цих справ, у яких замішані і Генеральна прокуратура, і Міністерство внутрішніх справ, і, на жаль, СБУ", - сказав Єрмолаєв.

Політолог вважає, що в ході розслідування справ за фактами отруєння Ющенка й вбивства журналіста Георгія Гонгадзе "постійно виникають і процедурні проблеми, а головне - передумови до розвалу справ".

"Я думаю, у Президента вже є претензії, у тому числі і до СБУ, тому що за станом на сьогоднішній день після всіх гарантій заяв про те, що розслідування завершені, на жаль, його власні силові структури, які він координує, не в змозі забезпечити їхнє розслідування і довести до суду. Президент підозрює, що в цих структурах існує дворушництво і навіть підробки", - пояснив він.

Єрмолаєв прогнозує, що новому призначенню голови СБУ будуть передувати інформаційні скандали. "Можна згадати, наприклад, останнє призначення на посаду заступника голови СБУ, який представляє стару есбеушну еліту і був пов’язаний з протидією кампанії "Україна без Кучми", - аргументував політолог.

Разом з тим, він вважає логічним проведення консультацій між Президентом і профільним комітетом ВР з визначення кандидатури на посаду голови СБУ.

"Верховна Рада не може відхилити представлення Президента про звільнення Дріжчаного, але при голосуванні може виникнути дефіцит голосів, тому і потрібні такі консультації", - аргументував він.

На думку політолога, фігура на посаду голови СБУ повинна бути безпартійною і не пов’язаною з адміністративною командою.

"Цілком ймовірно, буде пропонуватися кандидатура, яка є профі в області безпеки. Не виключено, що може виникнути кандидатура Радченка - він дуже високо цінується в професійних колах і ця фігура не заплямована", - підкреслив Єрмолаєв.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.