Українофобська влада в Одесі зафарбувала гасло “Слава Україні!” на відомому балконі

Автор/джерело -  © Роксана ПАНАЩУК, Gazeta.ua



Дата публiкацiї - 17.09.2011 01:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15241

13 вересня о восьмій ранку на вул. Дерибасівську, 20 в Одесі приїхала машина з підйомним краном. Зупинилася біля ресторану “Компот”. З кабіни вийшов чоловік, заліз у кошик і піднявся до балкона на третьому поверсі.

Одеситка Вікторія Сибір розмалювала свій балкон восени минулого року

— Прокидаюся від шуму, чую щось на балконі відбувається, — розказує 20-річна Вікторія Сибір. Вона організовує морські перевезення. У двокімнатній квартирі живе з батьками 50-річними Діаною та Михайлом. Говорить українською.

— Накинула халат, виходжу, а там у люльці підйомного крана стоїть невідомий чоловік у робі з валиком у руках. Зафарбовує напис "Слава Україні". Питаю: хто наказав вам це робити? Він мовчить і продовжує водити валиком. Я, звісно, нервую. Зриваюся на крик, вимагаю, щоб мені відповідали. Він каже, йдіть до мого начальника. Внизу стоять ще троє, радять маляру, як ліпше зафарбувати.

Спускаюся до них, питаю хто і звідки. Мовчать. Вимагаю документ, що дає їм право фарбувати мій балкон. Вони не витримують, починають лаятися, мовляв, це я мала показати дозвіл на те, щоб псувати фасад пам'ятки архітектури, який так довго ремонтували, фарбували та лагодили. Живу в цьому будинку 20 років, ніколи не бачила, щоб його ремонтували.

Чоловіки сказали, що прибули за наказом голови Приморської райдержадміністрації Івана Пастушка.

— Пастушок — родич відомого в Одесі українофоба Ігоря Маркова, що головує в партії "Родина", — каже Вікторія. — Про свої плани щодо мого балкона Приморська адміністрація мене не попередила ні усно, ні письмово. Подзвонила їм. Кажуть, що Пастушок і всі його зами у відпустці. Буду вимагати від адміністрації пояснень цієї акції. Можливо, звернуся до суду. У вихідні планую знову намалювати на своєму балконі те, що зафарбували. Звернулася до міліції. Правда, там довго опиралися, доки зареєстрували заяву.

За 20 хв. напис на балконі повністю зафарбували. Маляр подзвонив комусь із приводу намальованих поряд соняшників. Довго вирішували, що робити, бо наказ стосувався лише гасла. Зафарбували і квіти.
"Слава Україні" і соняшники Вікторія намалювала минулої осені.

— Ідея виникла спонтанно, ще після першого туру президентських виборів, коли надії на нормального президента вже не було. Коли я на балконі фарбувала, перехожі на Дерибасівській привітно махали руками, усміхалися, фотографували. Дехто із сусідів були дуже проти, але в очі мені нічого не казали, тільки за спиною пліткували. Чому влада району вирішила замалювати гасло, незрозуміло. Можливо, так захищають російську мову в Одесі. Правда, я не помічала, щоб її тут ображали.

На державні свята Вікторія Сибір вивішує на балкон прапор України та Української повстанської армії.

Українофобська влада в Одесі зафарбувала гасло “Слава Україні!” на відомому балконі на будинку, що на Дерибасівській



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.