Науковці розповіли, як розпізнати брехню

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.09.2011 03:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15242

Університет Торонто вирішив розібратися в природі брехні. Згідно з дослідженням, у віці двох років 20% дітей брешуть. А ось до чотирьох років дане співвідношення виростало до 90%.

І хоча серед 16-річних брешуть лише 70%, роблять вони це більш мистецьки, адже вони вчаться у своїх батьків, пише The Vancouver Sun.

А ось співробітники Університету Массачусетсу з'ясували, що за десять хвилин спілкування 60% людей брехали 2-3 рази. При цьому багато хто з людей заявляють, ніби вони взагалі ніколи не брешуть. А ось підрахунки показують: у середньому ми всі брешемо 1,68 рази в день. Найчастіше людина бреше про свій вік. На думку доктора Алана Хірша, брехня - частина еволюційної стратегії людини. Приміром, деякі форми брехні можуть бути певною віхою розвитку дитини.

Так, дворічна дитина, котра прибріхує, відрізняється кмітливістю. А от у підлітковому віці люди вже дивляться на старших, що використовують брехню заради спасіння. Даний навик брехні, який вони переймають, потім може бути використаний на шкоду, якщо підліток вживає наркотики.

Проте вчені з'ясували, як відрізнити брехню від правди. Виявляється, коли людина бреше, у нього піднімається тиск і вивільняється гістамін, який провокує запалення еректильної тканини слизової оболонки носа. В результаті у людини свербить ніс. Плюс, спостерігається звуження артеріальних судин, які постачають кров у центральну частину тіла. У результаті руки і ноги стають холодними.

А ось якщо людина хоче залучити іншого в свою брехню, вона присувається, мов би промовляючи: "Будь моїм спільником". Врешті, і власне мова людину видає. Зазвичай люди використовують у мові скорочення, а от брехуни люблять більше розповсюджуватися. Коли людина включає у свою мову обороти на зразок "в основному", "іноді", "майже ніколи", швидше за все, вона приховує правду чи навіть сама в неї вірить. Щоб вигадувати щось на ходу, інколи потрібен час. Тому в мові можливі паузи.

До речі, під час брехні відзначається викид адреналіну, що провокує пересихання губ і ротової порожнини. Звідси - бажання облизати губи, випити води або покашляти. А от схрещені руки, піднесена до рота чашка або стиснуті кулаки теж можуть свідчити про те, що людина бреше, повідомляє MEDdaily.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.