Грузія отримала патент на чачу, хачапурі і чурчхелу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.09.2011 19:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15244

Грузинська влада запатентувала більше десяти продуктів в якості національного бренду.

Патент, зокрема, отримали виноградна горілка - чача, сир сулугуні, коржик хачапурі, мацоні (кисляк з коров’ячого молока), чурчхела (горіхи в густому виноградному соку) та інше, повідомляє Delfi.

Місцева влада вирішила випередити підприємливих злодіїв брендів, які особливо активні в Росії. Патентовані продукти коштуватимуть дорожче.

Як повідомив в ефірі каналу "Руставі 2" керівник "Грузпатента" Іраклій Гваладзе, такий крок захистить споконвічно грузинську продукцію від її привласнення іншими виробниками. "Останнім часом, ми зіткнулися з проблемою крадіжки грузинських національних брендів у країнах Східної Європи і особливо в Росії, де було кілька спроб зареєструвати бренди "сулгуні" і "хачапурі". Це створює проблеми при реєстрації продукту, виробленого безпосередньо в Грузії ".

По-друге, вартість запатентованої брендової продукції вища за вартість продукції, яка не має патенту, і це дає конкретний економічний ефект. "Процес патентування грузинських брендів неодмінно продовжиться", - заявив Гваладзе. Він зазначив, що вже зараз Грузія запатентувала набагато більше національних брендів, ніж інші держави пострадянського простору.

На початку цього року грузинські ЗМІ повідомляли про те, що у Франції грузинська національна продукція, а саме вино "Сапераві", чурчхела і хачапурі, продається як вірменська.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.