Вибіркове правосуддя неприпустиме для євроінтеграції України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 19.09.2011 21:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15260

Головні перешкоди України на шляху євроінтеграції – вибіркове використання чинного законодавства проти політичних опонентів, які демонструє чинна влада, відсутність діалогу між владою і громадськістю тощо.

Керівники Євросоюзу вважають, що за тих обставин, які склалися в Україні, процес підписання та подальшої ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС може загальмуватись.

На цьому наголосив голова представництва ЄС в Україні, посол Жозе Мануел Пінту Тейшейра у розмові з Радіо Свобода.

Цими вихідними Україну відвідали керівники Євросоюзу, серед яких комісар ЄС із питань розширення Штефан Філе, міністри закордонних справ Швеції та Польщі Карл Більдт та Радослав Сікорський. Під час конференції «Ялтинської європейської стратегії вони чітко дали зрозуміти керівникам України: Євросоюз серйозно стурбований справами Тимошенко та інших опозиціонерів. Очільники ЄС сподіваються, що ці справи будуть вирішені на засадах верховенства права та згідно з європейськими демократичними стандартами. Адже подібні справи неприпустимі для держави, яка закінчує переговори щодо підписання з Євросоюзом угоди про асоціацію.

Які можливі санкції проти України може застосувати ЄС, якщо опозиціонерів буде увязнено?

Якщо у справі Тимошенко буде застосовано вибіркове правосуддя, навряд чи можна розраховувати на підписання європейською спільнотою угоди з Україною. "Нагадаю: 5 років тому ЄС розпочав переговори з Україною щодо підписання угоди про асоціацію з тим, щоб Україна змогла розвинутись на засадах європейських демократичних цінностей. На жаль, нині ми є свідками відступу України від цих цінностей та послаблення у країні демократичних засад. Так, наші переговори щодо угоди тривають, європейська сторона робить це задля українського народу. Ми таким чином надаємо Україні перспективу інтеграції з Євросоюзом". -наголосив голова європредставництва.

На ялтинській конференції Президент України Віктор Янукович підтвердив, що незабаром буде ухвалено новий Кримінальний кодекс із декриміналізацією правопорушень, які не пов’язані з загрозою життю та здоров’ю громадян. Як би Ви прокоментували цю ініціативу?

"Мені здається, українці значно краще за мене знають, як виглядає нинішнє правосуддя, чи існує у державі верховенство права. Західні експерти вважають, що українське законодавство не відповідає вимогам часу та залежить багато у чому від політки. Маю надію, що новий Кодекс, як і реформи судочинства, відповідатимуть європейським стандартам, судова влада буде прозорою та незалежною. Це одна з вимог до України, яка веде переговори щодо угоди про асоціацію. На порядку денному для України мають бути три кити євроінтеграції: демократія, прозорість та ефективність реформ і суспільно-політичного життя держави". - сказав Тейшера.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.