ПроФФесіонали рулюють. Уряд обкладе митом експорт олії

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 20.09.2011 10:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15263

У Міністерстві фінансів пропонують встановити з 1 січня 2012 року експортне мито на соняшникову олію.

Мито може скласти 5% вартості експортного контракту, але не менше 42 євро за тонну, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, пише Комерсант-Україна.

Окрім того, за інформацією міністра, мита пропонується ввести на експорт насіння ріпаку (9%, але не менше 15 євро за тонну) і соєвих бобів (12%, але не менше 33 євро за тонну). Пропонується також продовжити до кінця маркетингового року (1 липня 2012 року) дію мит на експорт зернових, яке закінчується 1 січня 2012 року.

Таким чином, за словами Присяжнюка, Мінфін намагається підвищити доходи держбюджету.

За даними асоціації "Укроліяпром", у 2010/11 маркетинговому році українські підприємства виробили 2,95 млн тонн соняшникової олії, що на 3,8% більше, ніж у минулому сезоні. Експорт при цьому склав 2,65 млн тонн — Україна стала найбільшим продавцем соняшникової олії у світі.

Згідно з прогнозами німецької компанії Oil World, у 2011/12 маркетинговому році експорт міг зрости до 2,8 млн тонн, що забезпечило б надходження до бюджету не менше 117,6 млн євро.

У той же час учасники ринку впевнені, що у результаті введення мита експорт скоротиться. За оцінками гендиректора "Укроліяпром" Степана Капшука, виробництво соняшникової олії може скоротитися на 30%, до 2,1 млн тонн, а експорт — на 32,5%, до 1,8 млн тонн.

За словами джерела видання у Мінагрополітики, на тлі чуток про введення мит у регіонах виробники олії вже скорочують закупівлі сировини.

Присяжнюк підкреслив, що Мінагрополітики, як і аграрії, виступає проти нововведення. При цьому у проекті держбюджету на 2012 рік доходи від мита на олію та зернові не передбачено — це питання поки тільки обговорюється в уряді. Мінагрополітики також виступало за скасування мит на зернові, але в уряді прислухалися до думки Мінфіну.

Від “Аратти”: загальновідомо, що дефіцит зовнішньоторгівельного балансу України з часів початку азаровщини поступово зростає, наближаючись до критичної позначки.

Здавалося б за нормальною логікою, урядовцям варто було терміново включити економічні важелі стимуляції експорту. Тобто, не тільки вводити експортні мита, а навпаки встановити певні економічні преференції експортерам товарів і послуг.

Але це входить у протиріччя із особистими інтересами активістів оуху азаровців. Адже, преференції - це, на певний час, означає зменшення доходів бюджету. А що ж тоді дерибанити? І так вже на всіх бажаючих не вистачає.

До речі, щось не чутно переможних рапортів про стовідсоткове автоматичне повернення ПДВ. Невже Микола Янович мовчить про досягнення виключно з природної скромності? Чи є якась інша причина?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.