Табачник прогнувся. У підручниках історії Майдан замінили біографією гаранта

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 20.09.2011 22:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15265

З підручника Історії для 11 класу виключено термін “помаранчева революція” і внесено біографію президента України Віктора Януковича.

Новий підручник з Історії України для 11-класніків менший за попередній на 100 сторінок.

У ньому змінено деякі розділи. У старій "Історії" перший розділ називався "Україна під час Другої світової Війни", у новій - "Велика вітчізняна війна". Раніше Організація українських націоналістів Була описана трьома абзацами, тепер - одним реченням: " Боротьба проти сталінського тоталітаризму в краї очоліла Організація українських націоналістів (ОУН), Яка нараховувала близько 20 тисяч людей". Загибель Романа Шухевича та Степана Бандери в обох книжках не описана.

Помаранчевій революції в попередній "Історії України" був відведеній розділ, у новій - два абзаци. "Опозиція вдалася до протестних акцій ... повністю паралізувала роботу центральних органів влади ...", ідеться в новій "Історії". Термін "помаранчева революція" взагалі не вживається у підручнику.

"Ідеться про часткове повернення до попередніх схем. Думаю, Це безпосередню пов' язано з роллю Табачника, його трактуваннями Другої світової Війни, негативними висловлюваннями про ОУН та УПА. Він вживає при оцінці подій класичну радянську історіографічну схему", - стверджує політолог Олексій Гарань.

Нагадаємо, у березні 2011 року Дмитро Табачник заявив, що в нових підручниках історії для 11 класу буде відновлено термін "Велика Вітчизняна війна", а інформація про ОУН-УПА буде подаватися об'єктивно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.