Прокурор Франції вибив із рук регіоналів пропагандистський козир у справі Тимошенко

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.09.2011 16:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15279

Прокурор Франції попросив виправдати колишнього президента країни Жака Ширака, обвинуваченого у створенні фіктивних робочих місць у мерії Парижа, повідомляє France 24.

«Я прошу виправдати відповідачів за всіма пред'явленими ним пунктами звинувачення», – заявив прокурор суду, пояснивши, що у звинувачення немає достатніх доказів проти екс-президента.

Судовий процес над Шираком провладні політики неодноразово використовували як аргумент на користь легітимності суду над Юлією Тимошенко.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, перебуваючи у Парижі 7 вересня, заявив, що «Україна не піддасться тиску» й далі провадитеме процесс над колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

Грищенко порівняв процес над Тимошенко з процесом над Жаком Шираком: «Ми тримаємося схожих принципів. Тут не може бути недоторканності, необхідно відповідати за свої дії», – сказав український міністр закордонних справ.

Володимир Зубанов, заступник голови фракції Партії регіонів, також використовував справу екс-президента Франції як аргумент в ефірі Радіо Свобода, називаючи процес над Тимошенко звичайною «світовою практикою»: «Сьогодні, 5 вересня, починається судовий розгляд справи Жака Ширака, який у 1977 році щось таке для своєї партії зробив, і йому «світить» 10 років в’язниці, як кажуть самі французи. Це така практика світова, вона є. І тут немає, що нам робити – тільки дочекатися вироку суду щодо Юлії Володимирівни».

Суд над Шираком у Франції став першим процесом, порушеним проти колишнього глави держави, починаючи з часів Другої світової війни.

Суд над колишнім президентом Франції розпочався 5 вересня. Ширака та ще кількох осіб обвинувачували у нецільовому використанні бюджетних коштів та підриві довіри у зв’язку зі створенням фіктивних робочих місць із метою фінансування консервативної партії Ширака, коли той був мером Парижа у період із 1977 до 1995 року.

Обвинувачення в корупції висунуто за двома статтями щодо виплат членам його партії «Об’єднання на підтримку республіки» за роботу на державних посадах, яких не існувало.

Однак, 17 травня 1995 року в результаті другого, вирішального туру голосування, Жак Ширак став двадцять другим президентом країни. Вже в одній із своїх перших промов Ширак наголосив, що усі біди місцевої економіки від того, що у державних фінансах панує повний безлад… і єдине, що поки що навчилася робити влада при виникненні проблем, – це збільшити державні витрати.

Ширак запропонував фінансову реформу, що передбачає спрощення податків із метою стимулювання економічної активності та проведення ретельної перевірки всіх витратних статей держбюджету.

Під час судового процесу екс-президент відкинув усі звинувачення. А мерія Парижа ще минулого року відкликала цивільний позов до Жака Ширака після того, як отримала від колишнього президента і партії чинного президента Ніколя Саркозі «Союз за народний рух» понад 2,2 мільйона євро відшкодування.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.