Лавринович чесно зізнався: влада не переймається думкою якихось Венеціанських комісій

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 22.09.2011 13:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15291

Наступного тижня Президент Віктор Янукович отримає проект закону України “Про вибори народних депутатів України”.

Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович на прес-конференції.

Також міністр зазначив, що перші робочі матеріали проекту закону стали публічними. Так журналістам на прес-конференції роздавали листи із зауваженнями, висловленими у попередньому проекті спільної оцінки законопроекту Венеціанської комісії та ОБСЄ.

Список зауважень містить 42 пункти. Першим пунктом іде зауваження щодо запровадження виборчої системи, яка складається на основі відкритих списків та множинних регіональних виборчих округів.

Водночас, на думку Лавриновича, ці зауваження при ухвалення закону про вибори не може бути враховано: "Це моє персональна точка зору, я хочу, щоб позиція міністра юстиція була відома заздалегідь".

Лавринович також додав, що думку Венеціанської комісії не буде враховано, оскілька виборча система — це внутрішня справа країни.

"Венеціанська комісія не вважає це зауваженнями — вони сказали, що це — ваше право. Змішана виборча система, по-перше, передбачає громадянам право обирати свого депутата. Кажуть, що краще було б з відкритими списками. Водночас подивіться, яка іде кількість виступів на підтримку того, щоб нічого не змінювати. Це означає - залишити закриті списки, як один із існуючих варіантів, для того, щоб біржа і далі працювала, щоб депутати не обиралися, а купувалися", - наголосив міністр.

Також Лавринович зазначив, що прохідний бар'єр складає 5%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.