Вчора парламент у першому читанні ухвалив держбюджет

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 23.09.2011 10:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15297

Верховна Рада у четвер схвалила в першому читанні урядову програму соціально-економічного розвитку та взяла до розгляду проект державного бюджету на наступний рік.

Міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що бюджет складено за консервативним сценарієм, який передбачає створення резерву на випадок стагнації світової економіки. Опозиція натомість піддала цей документ нищівній критиці, оскільки він насамперед передбачає збільшення витрат на утримання держапарату.

Представляючи державну програму соціально-економічного розвитку на найближчі три роки, перший віце-Прем’єр-міністр Андрій Клюєв серед іншого пообіцяв, що «розмір мінімальної заробітної плати буде підвищено до величини прожиткового мінімуму».

Натомість депутати закинули урядовцеві нереальність закладених у програму показників, зокрема, щодо розвитку агропромислового комплексу.

Мінфін обіцяє стримане зростання

Представляючи проект держбюджету на наступний рік, міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що він розрахований за стриманими оцінками розвитку економіки в наступному році. Дохідна частина бюджету-2012 порівняно з цьогорічною має збільшитися на 15%, інфляція передбачена на рівні 7,9%. Урядовець також наголосив, що законопроект передбачає збільшення надходжень завдяки зростанню економіки, а не через посилення податкового навантаження.

За його словами, «на 2012 рік ніхто не забирає жодної пільги, а навпаки бюджет фінансує всі законодавчі ініціативи, які діють у державі».

Представники провладної більшості, коментуючи проект бюджету, наголошували, що уряд вперше пов’язав програму соціально-економічного розвитку з бюджетом, який вони назвали «бідним, але реалістичним».

«Проект державного бюджету 2012 року спрямований, в першу чергу, на вирішення двох найактуальніших проблем, – зазначив депутат-регіонал Анатолій Кінах. – Це модернізація економіки України і мінімізація ризиків негативного впливу можливих світових фінансових криз.

Стриманій критиці піддав проект бюджету лідер комуністів Петро Симоненко. За його словами, «закладені в проект бюджету цифри показують певне нерозуміння навіть короткострокових перспектив світової і національної економіки».

Яценюк дорікнув замороженою соціалкою

Натомість представники опозиції наголошували на тому, що проект бюджету передбачає збільшення витрат на утримання репресивного апарату та держапарату на шкоду соціальним видаткам.

«Соціальні статті бюджету заморожені, – заявив депутат-нашоукраїнець Арсеній Яценюк. – В проекті бюджету уряд чітко визначає, що рівень бідності в країні збільшиться на 10 відсотків. От вам покращення життя, яке вони обіцяли! Фінансування Генпрокуратури, МВС, Адміністрації Президента – загалом 18 мільярдів гривень. Це у два рази більше, ніж фінансування освіти й медицини у нашій країні».

Депутат-бютівець Сергій Терьохін запропонував відхилити проект держбюджету-2012. Він розповів, що під час розгляду проекту на засіданні парламентського комітету з питань фінансів депутати запитали у представника Мінфіну, чи враховані 10 мільярдів гривень на виплати для чорнобильців, афганців та інших пільговиків.

«Ні, не враховані – нам відповіли. Тобто, пропозиція голови фракції Партії регіонів зберегти соціальні показники цього року в проекті бюджету не відображена. Тобто, знову збрехали!» – зауважив Сергій Терьохін.

Литвин боїться, що народ душитиме своїх обранців

Проте запропонована опозиціонером постанова про відхилення проекту держбюджету набрала лише 90 голосів замість мінімально необхідних 226. Відтак проект бюджету-2012 було взято до розгляду.

Підбиваючи підсумки обговорення, спікер Володимир Литвин зазначив, що «бюджет не може бути завжди добрим, як і не може людина казати, що їй вистачає грошей, бо їй завжди мало».

Парламентський голова також попросив не ставити депутатів на перше місце у статтях про фінансування видатків. Бо, наприклад, за двома спецполіклініками закріплено 60 тисяч осіб, зокрема держслужбовців та низка інших категорій громадян, проте на першому місці в документі зазначені саме народні обранці. Спікер зазначив, що прочитавши таку інформацію народ готовий задушити своїх обранців в обіймах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.