ЄС надав Україні квоту на безмитне ввезення аграрної продукції

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.09.2011 10:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15311

Європейський союз погодився надати Україні значну квоту на безмитне ввезення в ЄС аграрної продукції. При цьому щодо ряду товарних груп квота буде зростати протягом перших 5 років дії режиму вільної торгівлі/

Учасники ринку задоволені досягнутими домовленостями, хоча щодо ряду позицій, наприклад стосовно цукру, вони хотіли отримати більшу квоту. У рамках переговорів залишилося лише одне невирішене аграрне питання - застосування Україною захисних заходів замість експортних мит на насіння соняшника і шкірсировину, пише газета КоммерсантЪ-Украина.

Україна досягла позитивних результатів з аграрних питань у переговорах з Євросоюзом про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ), заявив за підсумками 18-го раунду переговорів міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Він повідомив, що українській стороні вдалося домогтися збільшення квот на безмитну торгівлю за ключовими статтями аграрного експорту в 2-4 рази. Домовленість з ЄС передбачатиме поступове підвищення обсягу квот протягом перших 5 років роботи ЗВТ. Якщо в 2013 році Україна зможе безмитно експортувати в ЄС 1,6 млн т зернових, то через 5 років - вже 2 млн т, сказав директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Мінагрополітики Тарас Качка. Він додав, що квота на вивезення пшениці в ЄС буде встановлена ​​в розмірі 950 тис. т, після чого доведена до 1 млн т. Поставки кукурудзи збільшаться з початкових 250 тис. т до 350 тис. т, а ячменю - з 400 тис. т до 650 тис. т.

Українські виробники в цілому задоволені такими обсягами квот. Якщо раніше Україна експортувала в ЄС до 1 млн т зернових, то тепер цей обсяг подвоїться. Слід зазначити, що на період з 21 лютого по 30 червня поточного року Єврокомісія обнулила для всіх країн ввізні мита на м'яку пшеницю низької та середньої якості (від 12 євро / т) і кормовий ячмінь (від 16 євро / т).

Були досягнуті домовленості і щодо м'яса птиці. З першого року дії ЗВТ Україна зможе вивозити 20 тис. т заморожених тушок курей і 16 тис. т обробленої продукції. За 5 років обсяг останньої квоти буде доведений до 20 тис. т, щороку збільшуючись на 1 тис. т. Україна буде поставляти в Євросоюз 3 тис. т яєць у шкаралупі та 3 тис. т продуктів переробки яєць.

Україна також отримає можливість безмитно експортувати в ЄС 12 тис. т яловичини, а також 40 тис. т свинини (порівну обробленої свинини та тушок). Серед іншого за квотою Україна поставлятиме в ЄС 30 тис. т цукру, а також 27 тис. т патоки та цукрового сиропу.

Водночас запропонована квота на експорт біоетанолу - 27 тис. т з подальшим збільшенням до 100 тис. т.

Компанії можуть також розраховувати на пільговий експорт овочів (50 тис. т) і фруктів (270 тис. т). "Аграрний сектор практично завершив роботу з підготовки підписання договору про створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом", - зазначив Микола Присяжнюк. Проте невирішеними залишилися питання щодо скасування Україною експортних мит (на сьогоднішній день вони діють на насіння соняшнику, шкури тварин, брухт чорних і кольорових металів).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.