Яка доля очікує на Тимошенко?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.09.2011 12:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15324

У Печерському суді столиці відновлюються слухання у справі Юлії Тимошенко. Напередодні експерти розцінили двотижневу паузу в процесі як ознаку того, що українська влада намагається знайти м’який вихід із ситуації.

Адже президент Польщі, яка зараз головує в ЄС, Броніслав Коморовський заявляв, що після зустрічі з Віктором Януковичем у нього з’явився оптимізм щодо цієї справи. Проте зараз ані соратники Юлії Тимошенко, ані експерти не налаштовані надто оптимістично. Утім, на їхню думку, дуже ймовірно, що саме цього тижня стане зрозуміло який саме вирок чекає на Юлію Тимошенко.

Захисник Юлії Тимошенко депутат-бютівець Сергій Власенко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що завдяки двотижневій перерві екс-прем’єр та її захисники змогли не лише підготуватися до судових дебатів, але й нарешті належним чином ознайомитися з матеріалами справи.

«Ми були вражені тим, що знайшли в матеріалах справи. Насамперед, у матеріалах справи на тому документі, підписання якого інкримінують Тимошенко, немає її підпису. Хоча в обвинувальному підсумку зазначено, що вона його власноруч підписала. А там стоїть її факсиміле! Тобто, експерта, який робив експертизу цього документа, самого треба віддати під суд!» – зазначив адвокат.

Європейський оптимізм і опозиційний песимізм

Утім, на відміну від Броніслава Коморовського, який після зустрічі з Віктором Януковичем висловив стриману, але обґрунтовано оптимістичну точку зору щодо справи Юлії Тимошенко, захисник екс-прем’єра не має оптимістичних сподівань.

«Броніслав Коморовський свій стриманий оптимізм обґрунтував на особистих зустрічах із Віктором Януковичем. Я з Президентом України особисто не зустрічався, хоча я щиро переконаний, що саме від нього залежить вирішення цієї справи. Тому в мене не може бути, оптимізму, песимізму чи ще чогось», – зауважив Сергій Власенко.

Колишній адвокат Юлії Тимошенко, а нині голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець вважає, що вівторок, 27 вересня, може стати показовим щодо того, за яким сценарієм розвиватиметься справа Тимошенко.

«Якщо прокурор, виступаючи в дебатах, запропонує Тимошенко міру покарання у вигляді 8-9 років позбавлення волі, то про жоден компроміс мова не йде. Якщо ж (суддя) Кірєєв скаже, що задовольняємо клопотання і відкладаємо розгляд справи ще на 10 днів або призначить експертизу, то це означатиме, що влада дослухалася до рекомендацій європейських країн», – сказав Віктор Швець.

Українська Феміда між Брюсселем і Москвою

Політолог Володимир Фесенко вважає, що влада і надалі вичікуватиме з остаточним вирішенням того, за яким сценарієм розвиватиметься справа Юлії Тимошенко. А тому вироку екс-прем’єрові найближчим часом не ухвалять.

«Пауза в процесі не означала, що у влади вже був готовий сценарій. І зараз, мені здається, ще не знайдено задовільного для влади сценарію і це, скоріш за все, пов’язано з тим, що Янукович сам не вирішив – як далі бути», – каже політолог.

Володимир Фесенко також припускає, що тиск з боку Євросоюзу у справі екс-прем’єра може мати зворотній ефект, особливо, якщо Віктору Януковичу вдалося порозумітися з російськими лідерами. На думку політолога, Москва зацікавлена в тому, щоб відносини між Києвом і Брюсселем залишалися складними.

«Якщо ж Тимошенко залишатиметься у в’язниці, то криза у відносинах Україна – ЄС триватиме», – наголошує Володимир Фесенко.

Два тижні тому суддя Родіон Кірєєв оголосив двотижневу перерву у слуханням справи екс-прем’єра Юлії Тимошенко, щоб захист мав можливість підготуватися до завершальної частини процесу – судових дебатів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.